logo

Vadim Pistrinciuc: Subiectul pandemiei este politizat și în Moldova, și în altă parte


https://www.ipn.md/index.php/ro/vadim-pistrinciuc-subiectul-pandemiei-este-politizat-si-in-moldova-8004_1080334.html

Criza politică nu poate fi rezolvată în contextul crizei pandemice, ci separat. În pandemie sunt multe lucruri care trebuie rezolvate imediat și care nu țin nici de pandemie, nici de alegeri, nici de guvern sau altceva. Opinia a fost exprimată de Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Politici și Inițiative Strategice, la dezbaterea publică „Starea de urgență: pro și contra, aspecte sanitare, economice și politice”, organizată de Agenția de presă IPN. El mai spune că subiectul pandemiei este politizat și în Moldova, și în altă parte și că există lucruri care trebuie făcute acum, nu doar declarații.

Vadim Pistrinciuc consideră că nu e bine să folosești pandemia pentru șantaj politic. „Este nevoie de vaccinuri, ok. Noi am zis că nu facem politică pe vaccinare, cumpărăm, acceptăm vaccin de la toți cei care ne dau. Așa trebuie să se miște lucrurile”, a spus el. În opinia sa, clasa politică poate discuta subiectele politice mai târziu sau în paralel, dar nu trebuie condiționate una cu alta. „De exemplu, că noi o să votăm stare de urgență, dacă voi o să votați un guvern nou . Asta nu e corect. Nu se fac târguri pe viața oamenilor”, a adăugat Vadim Pistrinciuc.

Potrivit directorului executiv IPIS, cei care au spus că nu vor susține lockdown-ul s-ar putea să se fi grăbit cu astfel de declarații, în contextul în care numărul de bolnavi de COVID-19 crește zilnic. El mai spune că vaccinarea este necesară și că statele europene, dezvoltate, aplică măsura de vaccinare fiind în lockdown.

Potrivit lui Vadim Pistrinciuc, contează să se înțeleagă că subiectul COVID-19 și al pandemiei este extrem de politizat, peste tot, și folosit de adversarii politici pentru a se poziționa politic. „Sunt foarte puține țări care au găsit unitatea, înțelepciunea colectivă să nu folosească subiectul pandemiei ca un subiect de dezbatere politică. Se văd și în țările europene că sunt cetățeni, partide care nu vor să se supună măsurilor sanitare, proteste, alegeri în care subiectul administrării pandemiei a avut un efect devastator, inclusiv în cazul celor cu mesaje populiste în acest sens”, a spus el.

În opinia sa, înainte de a da un verdict dacă este bine sau nu să fie instituită stare de urgență, ar fi bine ca Parlamentul să se întrunească și să discute acest subiect. „Să fie publică ședința, să se vadă datele pe care le prezintă experții, să se vadă pierderile economice, nu făcute doar de experții din societatea civilă, dar eventualele calcule pe săptămâni, zile și cele mai afectate domenii. Lupta politică trebuie să se producă în Parlament. E timpul să fie mai multe ședințe dedicate acestui subiect și după aceea Parlamentul să decidă dacă instituie stare de urgență sau nu”, a spus expertul. Vadim Pistrinciuc afirmă că se observă o frică de a aduce subiectul respectiv în Parlament.

În altă ordine de idei, directorul executiv al IPIS a remarcat că legile „nocturne”,  votate în 1 decembrie 2020 au detonat relația cu instituțiile financiare și donatorii Republicii Moldova. „Dacă se vrea rezolvarea crizei în Moldova, trebuie să spună clar ce e cu acele legi. Există finanțări de urgență care pot fi deblocate, dacă Parlamentul votează sau anulează anumite legi.”, a spus Vadim Pistrinciuc.

Dezbaterea publică „Starea de urgență: pro și contra, aspecte sanitare, economice și politice” este ediția a 178-a din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurată de IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.