Problemele cronice cu care se confruntă Republica Moldova nu ţin de oameni, ci de sistem. Din aceste considerente, demisia guvernării şi organizarea alegerilor anticipate nu reprezintă o soluţie. De această părere este deputatul din fracţiunea Partidului Liberal Democrat, Vadim Pistrinciuc, care s-a expus în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Comunicarea politică în perioade de criză: între interesul public şi interesul politic îngust”, desfăşurată de Agenţia de presă IPN în co-producţie cu Radio Moldova.
Vadim Pistrinciuc a menţionat că odată cu lansarea acestor proteste şi guvernarea a intrat într-un proces politic mai activ, fiind activizate nişte procese interne care să dea rezultate. „Există şi un efect terapeutic, deoarece, după astfel de acţiuni, lucrurile nu pot rămâne la fel. Ceea ce ţine de revendicări, putem discuta foarte mult. Nu văd neapărat o chestie rea în faptul că ar putea apărea anumite puteri politice. Dar în ceea ţine de alegerile anticipate, nu le văd ca o soluţie la situaţia existentă. Ni s-a spus să plecăm. Să plecăm, ca să ce? În ultimii ani de vreo 6 ori ne-am reconfirmat mandatul. Cum aveţi dreptul să solicitaţi alegeri anticipate, aşa şi noi avem dreptul să le discutăm din punctul de vedere al utilităţii sociale, avem dreptul să ne gândim la asta. Cred că astfel de acţiuni trebuie să aibă rezultate, dar nu e neapărat să aibă un rezultat radical”, a specificat politicianul.
Vadim Pistrinciuc e de părere că trebuie deja să se facă o legătură între comunicarea politică şi acţiunile politice. E timpul ca acţiunile să vorbească. Atunci când spui ceva, trebuie să urmeze acţiunile. Noi am avut atâtea alegeri, încât nici nu ne temem de ele. Însă alegerile anticipate sunt un semnal de instabilitate puternică. E un semnal pentru cei care nu-i vor binele ţării şi vor să deturneze procesul de integrare europeană definitiv. Există o problemă morală, dar nu există o problemă legitimă a guvernării. Partidele au dreptul să demonstreze că pot rezolva anumite probleme”, a menţionat deputatul.
Vadim Pistriunciuc mai spune că problemele cronice ţin nu de persoane, dar de sistem. „Am văzut cât e de greu să ne organizăm ca să rezolvăm probleme din sistem. S-au schimbat guverne, dar sistemele au rămas aceleaşi. Politicienii trebuie să schimbe aceste sisteme, dar impulsul trebuie să vină de la societatea civilă. Subiectul alegerilor anticipate nu se înscrie în logica modificării sistemelor”, a conchis deputatul.
La dezbaterea au participat, de asemenea, Dumitru Diacov, deputat PDM; Igor Boţan, director executiv ADEPT, membru al Platformei civice „Demnitate şi Adevăr” şi expertul Victor Juc, vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM.
Dezbaterea cu tema: „Comunicarea politică în perioade de criză: între interesul public şi interesul politic îngust” este a 41-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel.