logo

Vadim Pistrinciuc: Există încercări sistemice de influență a alegerilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/vadim-pistrinciuc-exista-incercari-sistemice-de-influenta-a-alegerilor-8004_1073436.html

Autoritățile Republicii Moldova nu vor modifica cadrul legislativ electoral în baza adresărilor emise de către Curtea Constituțională în decembrie 2016 pentru că acest lucru este convenabil unor politicieni. Opinia a fost exprimată în cadrul dezbaterilor publice „De ce Curtea Constituțională nu a fost auzită în problema alegerilor prezidențiale?”, organizate de Agenția de presă IPN de către Vadim Pistrinciuc, director executiv, Institutul pentru Politici și Inițiative Strategice.

„De ce instituțiile statului nu întreprind anumite modificări în legislație? De ce instituțiile statului nu întreprind modificarea legislației care să pună capăt unor furturi de voturi? De aceea că cuiva îi este convenabil, aceasta este primul lucru care trebuie să-l înțelegem”, a menționat Vadim Pistrinciuc.

Expertul afirmă că de fiecare dată când în Parlament au existat discuții despre modificarea sistemului electoral, au existat persoane care au fost categoric împotrivă. „Factorul politic este tot mai des dominat de anumite interese de a frauda votul. Până acum au exista părți insulare electorale, însă în ultimele alegeri parlamentare au fost niște încercări mai sistemice de influență a alegerilor. Votul din Transnistria, avem rapoartele care clar spun că a fost ceva acolo, multiple cazuri de cumpărare a voturilor. Au fost semnale. Iarăși nu se întâmplă reacție. De ce? Fiindcă există interesul ca aceste mecanisme să fie folosite pe scară largă la următoarele alegeri de către anumiți concurenți electorali”, a precizat oficialul.

În cazul în care la viitoarele alegeri prezidențiale se va apela la fraude în număr masiv, Republica Moldova riscă să fie izolată pe plan extern pentru o perioadă lungă de timp, afirmă directorul executiv al Institutului pentru Politici și Inițiative.

„Dacă vor fie fraude masive și autoritățile nu vor reuși menținerea lor la o limită, la un prag acceptabil conform standardelor, în mod evident că ne va aștepta o izolare internațională care va avea consecințe inclusiv asupra proiectelor de dezvoltare. Asta trebuie să fie în mod foarte clar conștientizat, așa lucrează sistemul. Acum, când Uniunea Europeană și toți vecinii noștri sunt foarte preocupați de criza prin care trece Europa, noi trebuie să fim foarte atenți, să luptăm pentru relații intense cu partenerii de dezvoltare și pentru atenție sporită din partea lor. Dar dacă noi ne vom asemăna cu un stat care nu are nici democrație electorală și alegerile sunt fraudate, atunci vom intra într-o zonă gri pentru o perioadă mai îndelungată”, a concluzionat fostul deputat.

Dezbaterile „De ce Curtea Constituțională nu a fost auzită în problema alegerilor prezidențiale?”, sunt ediția a 132-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.