logo

Vadim Pistriciuc, despre electoratele dezamăgite și aprecierea de către acestea a opțiunii estice


https://www.ipn.md/index.php/ro/vadim-pistriciuc-despre-electoratele-dezamagite-si-aprecierea-de-catre-8004_1077393.html

În Republica Moldova corupția este destul de tolerată în timpuri obișnuite. Oamenii parcă se revoltă, dar nu suficient ca să poată face alegerea corectă, însă pandemia a scos în evidență serviciile de calitate proaste, organizarea sub nivel din partea instituțiilor statului și corupția. Acesta a determinat anumite schimbări în comportamentul electoral al societății. Opinia a fost exprimată de Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Politici și Inițiative Strategice, la dezbaterea publică: „Primul tur al alegerilor prezidențiale 2020: lecții învățate și lecții de învățat”, organizate de Agenția de presă IPN.

Expertul susține că, totuși, candidatul Igor Dodon a avut de pierdut foarte mult nu atât din cauza pandemiei, ci mai mult din cauza că el nu a avut în programușl său electoral obiectivul anticorupție.

Potrivit lui Vadim Pistricniuc, datorită accesului la informații prin rețele sociale, oamenii fac legătura mult mai simplu între ceea ce se întâmplă la Chișinău și cei care conduc țara. „Chiar din punct de vedere electoral, dumnealui a avut de pierdut foarte mult din acest punct de vedere, pentru că oamenilor li se activează și mai puternic sentimentul de protest, în situații de criză”.

Vadim Pistrinciuc a notat că Igor Dodon a fost practic unicul candidat care nu a avut un mesaj foarte clar pe chestiuni de anticorupție, lăsând impresia că ar vrea să voaleze fenomenul.

„Pe de altă parte, vedem că s-au acumulat foarte multe emoții negative din cauza crizei sanitare. E vorba despre o categorie foarte importantă care se plasează mai mult pe centru, sunt oamenii care gestionează întreprinderi mici și mijlocii.

„Există sondaje făcute printre agenți economici și foarte mulți din ei, care conduc întreprinderi mici și mijlocii, apreciază foarte sumbru și pesimist viitorul economic în următoarele 6 lunie, ajungându-se uneori până la suspendarea activității.

Expertul declară că această categorie de oameni, de obicei, pot să voteze cu guvernarea ori să aleagă opoziția. „Acum, ei nu au bani să plătească chiria, nimic nu s-a schimbat în sistemul de impozitare, nu s-a promis nimic, nu s-au făcut ajutoare. Este o categorie importantă pentru cei care se află la putere. Dar nu au pregătit pentru ei niciun pachet de propuneri, soluții, idei”, a menționat Vadim Pistrinciuc.

Acesta mai subliniază faptul că oamenii încep să se dezamăgească într-un fel în opțiunea estică, dar, indiferent de aceasta, nu vede cum părți semnificative din electoratul lui Renato Usatîi ar merge să voteze cu Igor Dodon: „Campania lui Renato Usatîi a fost puternic negativă împotriva lui Igor Dodon”.

Conform lui Vadim Pistrinciuc, campania electorală a lui Igor Dodon în turul doi include elemente la limita bunului simț, dar a și developat anumite dedesubturi din domeniul știrilor false și dezinformărilor. „El a decis nu să fie beneficiarul fake-news-urilor împrăștiate prin cineva, dar el însuși a ieșit cu fake-news-uri, precum că cineva care se orientează spre Europa o se închidă școli, biserici, țara în întregime etc”. Expertul consideră că această mișcare riscantă pentru Dodon țintește să mobilizeze ieșirea mai activă la vot a electoratului care aspiră către vectorul estic. „De aceea el ieri a făcut acest pas foarte riscant”, a spus Vadim Pistriciuc.

Dezbaterea publică „Primul tur al alegerilor prezidențiale 2020: lecții învățate și lecții de învățat”, este ediția a 158-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.