logo

Vadim Ceban: Soluția noastră de compromis este să avem tarife sezoniere


https://www.ipn.md/index.php/ro/vadim-ceban-solutia-noastra-de-compromis-este-sa-avem-7967_1090882.html

Singura modalitate de a avea încasări pentru a acoperi prețul de achiziție a gazului este majorarea tarifului. O spune președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban. Potrivit oficialului, prețul de achiziție în luna iulie este cu 100 de dolari mai mare față de luna iunie, adică 980 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar actualul tarif este calculat la un preț de achiziție de 696 dolari. Vadim Ceban spune că o modalitate de a face față prețului mare de achiziție este să fie aprobate tarife sezoniere, de iarnă și de vară, notează IPN.

Președintele Moldovagaz spune că actualul tarif nu acoperă prețul de achiziție a gazului, care este în continuă creștere. Vadim Ceban spune că deși Moldovagaz a renunțat la investițiile în infrastructură, oricum există riscul de a acumula datorii enorme în cazul neajustării tarifului.

„Pe noi nimeni nu ne creditează, nu putem lua credite, nimeni nu ne amână plățile, iar unica soluție este să obținem încasări din tarif ca să plătim furnizorului. Argumentul de bază este creșterea prețului de achiziție a gazului. Noi trebuie să avem acoperirea costului real de achiziție. Dar noi nu vrem să admitem cealaltă extremă când consumatorii nu vor putea achita. Noi vom solicita Comisiei pentru Situații Excepționale să avem anumite amânări pentru plata impozitelor, cum este TVA la import. Dar asta tot nu-i corect. Noi trebuie să achităm statului impozite, pentru că ele sunt destinate plăților sociale. Noi am redus drastic cheltuielile în rețele, infrastructură”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8.

Oficialul propune instituirea a două tarife pe perioada unui an. Pe timp de vară, atunci când consumul este mai mic, să achităm un tarif mai mare. Iar pe perioada rece a anului, când crește exponențial consumul, să fie calculat un tarif mai mic. De asemenea, pentru a evita riscul unor sistări de gaze naturale pentru consumatorii casnici, statul trebuie să asigure stocuri de gaz, spune Vadim Ceban.

„Soluția noastră de compromis este să avem tarife sezoniere, pentru perioada de iarnă și pentru perioada de vară. De asemenea, trebuie să asigurăm stocuri. Sunt capacități de stocare în România, cred că până la 100 de milioane de m3 statul poate depozita acolo. Acest volum acoperă 2 luni, septembrie și octombrie. A fost deja contractat din partea BERD un împrumut de 300 de milioane, 200 de milioane sunt pentru a procura gaz și 100 de milioane pentru depozitare. Acest lucru este binevenit pentru securitatea energetică a statului”, a mai spus președintele Moldovagaz.

Moldovagaz a solicitat ANRE majorarea cu 45% a tarifului la gazele naturale până la 23,5 lei pentru un metru cub, fără TVA. Noile tarife ar urma să intre în vigoare retroactiv de la 1 iulie.