logo

Vaccinul Sputnik V va ajunge în Transnistria la prețul de 19,9 dolari pentru o cură


https://www.ipn.md/index.php/ro/vaccinul-sputnik-v-va-ajunge-in-transnistria-la-pretul-7967_1085923.html

Vineri în „Monitorul Oficial” a fost publicat prețul cu care va fi procurat vaccinul produs în Federația Rusă „Sputnik V” de către un importator din Republica Moldova. Prețul unei cure (două doze) de vaccin „Sputnik V” este de 19,9 dolari. Acest preț a fost obținut de Lekfarm – instituția care reprezentantă administrația de la Tiraspol, pentru un lot de 100 000 cure (200 000 doze) de „Sputnik V”, care va ajunge în Transnistria. Prin publicarea prețului vaccinului în „Monitorul Oficial” a fost permis importul produsului medical rusesc pe teritoriul Republicii Moldova – în Transnistria.

De luni, autoritățile de la Chișinău vor începe procesul de negociere a unui contract cu partenerii din Federația Rusă în vederea procurării unui alt lot de 100 000 cure, destinat populației de pe malul drept al Nistrului. Întrebată dacă prețul va fi același pentru malul drept, Zinaida Bezverhni, secretar de stat în Ministerul Sănătății de la Chișinău, a spus că negociatorii moldoveni vor încerca să obțină, dacă se va putea, un preț mai avantajos decât cel obținut de Lekfarm de la Tiraspol.

Secretarul de stat a precizat pentru IPN că prețurile pentru vaccinul Pfizer și pentru cele primite prin intermediul platformei COVAX sunt confidențiale, conform clauzelor contractuale. Prețul stabilit în negocierile dintre partea transnistreană și partenerii din Federația Rusă a putut fi dat publicității, întrucât nu a fost gestionat de Guvernul Republicii Moldova. „Lekfarm este privită ca orice alt importator”, a menționat Zinaida Bezverhni. Pentru vaccinurile importate de companii farmaceutice prețurile sunt înregistrate, adică sunt publice. Astfel se explică de ce a fost publicat în „Monitorul Oficial” prețul cu care va fi importat lotul de vaccin „Sputnik V” în regiunea transnistreană.

Lekfarm este importatorul din stânga Nistrului. Contractele pentru procurarea curelor de vaccin folosite pe malul drept al Nistrului sunt negociate de către responsabili din Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), a precizat Zinaida Bezverhni.

Secretarul de stat a mai explicitat că până acum nu au fost date publicității prețurile la vaccinurile procurate de Republica Moldova, „Fiindcă se procurau în situație de urgență, pentru un program național, de către ANSP”. În privința vaccinului „Sputnik V”, Zinaida Bezverhi a menționat că anterior acest vaccin a mai fost procurat de autoritățile moldovenești în baza deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și nu a fost nevoie de înregistrat prețul, fiindcă importator a fost ANSP. „Acum avem o altă situație”, a conchis responsabila din Ministerul Sănătății.

Zinaida Bezverhni a mai precizat că până acum „circa 10% din toate vaccinurile, indiferent dacă au fost donate sau procurate de autoritățile Republicii Moldova, au fost transmise cu titlu gratuit regiunii transnistrene”.