logo

Va rog sa mă alegeți deputat din partea Diasporei de Vest pentru că...”. Dezbateri IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/va-rog-sa-ma-alegeti-deputat-din-partea-diasporei-de-7978_1047107.html

Candidatul PDM în circumscripția uninominală nr. 50 susține că Partidul Democrat a demonstrat că realizează fapte și nu vorbe, inclusiv pentru cetățenii plecați în afara statului. De cealaltă parte reprezentantul Blocului electoral ACUM afirmă că Republica Moldova este un stat capturat, iar cetățenii din diasporă își doresc o alternativă politică. Reprezentantul Partidului Național Liberal consideră că problemele din Republica Moldova pot fi soluționate doar prin unirea cu România, iar candidatul independent Oleg Brega spune că are experiență în apărarea drepturilor omului și că va fi un deputat neșantajabil, incoruptibil, care va reprezenta cu adevărat oamenii de rând. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog să mă alegeți deputat din partea Diasporei de Vest pentru că...”, ediția a 106-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Natalia Gavrilița, reprezentanta Maiei Sandu, candidat din partea Blocului Electoral ACUM, Platforma PAS și DA, susține că fiind parte a diasporei de la Londra, unde stă de trei ani, dar și pentru că a stat cu alte ocazii și în Statele Unite ale Americi, precum și în Bruxelles, cunoaște foarte bine că diaspora își dorește, în primul rând, dezvoltarea Republicii Moldova. „Își dorește ca Republica Moldova să nu fie o țară capturată, să nu fie furată, iar instituțiile statutului să acționeze în beneficiile și în interesele cetățenilor”, a spus ea.

„De aceea Maia Sandu este cel mai bun candidat al diasporei, pentru că reprezintă adevărată alternativă politică, împreună cu Blocul ACUM. Are angajamente în toate domeniile de dezvoltare a Republicii Moldova, în special credem că prioritară este reformarea justiției și lupta împotriva corupției, astfel încât să readucem țara pe un făgaș normal”, a declarat Natalia Gavrilița, menționând că Maia Sandu a fost parte din diasporă, ba mai mult, a câștigat mai bine de 80% din voturile cetățenilor de peste hotare la alegerile prezidențiale.

Reprezentanta candidatei Blocului ACUM a menționat că miza în diasporă este mobilizarea masivă la vot, pentru că dacă diaspora iese la vot, ea influențează și mandatele pe liste de partid: „Spre regret, guvernarea încearcă limiteze acest drept prin interzicerea votării cu pașapoartele expirate”. 

„Guvernările de până acum de fapt ne-au dus la sărăcia care ne-a dus departe de casă. Eu merg la fiecare trei luni acasă în avioane pline cu tineri și copii, care vin acasă să-și vadă părinții, bunicii și care își doresc un singur lucru – o țară care să se dezvolte așa ca să avem cel puțin șansa și alegerea să revenim vreodată acasă, pentru că în străinătatea integrarea nu este ușoară. Miza candidaturii Maia Sandu este mobilizarea masivă pentru alegeri. Uitați-vă că guvernarea, în mod intenționat, nu va permite votarea cu pașapoartele expirate, exact pentru a limita ponderea votului diasporei. Vă îndemn să vă mobilizați, să sunați acasă și să stricați planurile acestei guvernări – să votați Maia Sandu și Blocul ACUM și să schimbăm această clasă politică infectă”, susține Natalia Gavrilița.

Oleg Brega, candidat independent, este de părere că, personal, este mai indicat decât Maia Sandu, pentru că reprezintă diasporă, pentru că a trăit în afara țării, în ultimii doi ani locuind în România, dar și în timpul facultății și în timpul masteratului. „Cunosc ce se întâmplă, cel puțin în România, dar am călătorit și în tot restul Europei. Am făcut proteste și am apărat drepturile omului – cam ăsta e profilul meu de candidat. Sunt apărător al drepturilor omului, al diversității, al legalității, cer transparență în actele decizionale, chiar și la nivel de Parlament. Până acum am fost bun, eficient în societatea civilă și în mass-media. Am luat chiar premii și ca cineast – a treia mea profesie”, a notat candidatul.

„Deci, dacă am fost bun în toate ipostazele de până acum, eu cred că aș putea fi bun și eficient și în calitate de deputat independent, neafiliat, nesubordonat intereselor de fracțiune sau de partid. Aș putea să apăr oamenii din acea poziție de deputat, plătit din bani publici, cu salariu modest. Nu o să am nevoie de alte venituri infuze, pe care unii le negociază pe sub masă. Deci, s-ar putea să fiu deputatul incoruptibil pe care nu-l poți speria cu dosare penale sau cu fotografii de pe la hoteluri din Europa. S-ar putea să fiu un deputat neșantajabil, incoruptibil, care să reprezinte cu adevărat oamenii de rând”, a declarat Oleg Brega.

Oleg Brega se declară un candidat onest, curajos, modest „pe bicicletă”. „Așa am candidat și în 2014, așa candidez acum. Dacă ajung deputat, voi merge la serviciu cu bicicleta și aceasta demonstrează că îmi pasă de mediu, îmi pasă de sănătatea mea și nu am chef și nevoie de îmbogățire. Vreau să se schimbe lucrurile în jurul meu ca să trăiesc și eu bine, adică să funcționeze legile, ca să am încredere în instituțiile statului, să mă simt acasă bine, să nu fiu nevoit să plec. Pot fi votat doar din diasporă, eu nu am partid pe care să-l votați pe cealaltă listă. Votați pe cine vreți pe lista partidelor sau a blocului. Pe cealaltă listă, din Europa, de la Prut și până la Oceanul Atlantic, votați candidatul curajos pe bicicletă, Oleg Brega, candidat independent”, a mai spus candidatul independent.

Olga Coptu, candidat din partea Partidului Democrat, a menționat că a decis să candideze din partea acestei formațiuni, „pentru că PDM a fost, este și va fi în viitorul Parlament, partid care a făcut fapte concrete și nu a spus doar vorbe, inclusiv pentru cei plecați peste hotare. Și cu ajutorul acestui partid îmi doresc să fac și mai mult pentru moldovenii plecați peste hotare. De ce eu și nu contracandidații mei? Pentru că o bună parte din ei habar nu au despre dificultățile pe care le are diaspora noastră, despre realizările lor. Majoritatea și-au amintit de diasporă doar acum o lună, înainte de alegeri și după alegeri vor uita de toți cei plecați”.

„Am lucrat cu cei din afara țării ani la rând. Mai mult de zece ani sunt în domeniu și voi continua să lucrez. Diaspora când revine acasă sau când apelează cu o problemă sau alta, inclusiv când își dorește să realizeze un proiect în Republica Moldova, nu apelează la majoritatea din cei prezenți sau la altcineva, ci vin de obicei la oameni concreți cu propuneri și soluții concrete. Este bine să gândim ce vom face pe 24 februarie, cum vom vota viitorul Parlament. Eu vă îndemn să votați Olga Coptu”, a declarat candidata.

„Stimați prieteni din diasporă, eu nu am mers în diasporă acum câțiva ani cu pașaportul biometric sau cu oricare alte acte, am fost la fel ca dumneavoastră în afara țării, în Italia, mai mulți ani la rând. Inclusiv, am trecut prin toate dificultățile prin care ați trecut și dumneavoastră. Am mâncat aceeași pâine, cunosc problemele, dar și reușitele. Am încercat împreună cu voi să le promovăm, să le ajustăm, să facem recomandări acasă. Eu vă îndemn să votați omul pe care îl cunoașteți, omul la care ați apelat în nenumărate rânduri și care de fiecare dată a rămas disponibil pe toate rețelele, având direct acces la mine. Vă îndemn să votați Olga Coptu pe circumscripția nr. 50 și Partidul Democrat din Moldova”, a subliniat candidata.

Vitalia Pavlicenco, reprezentanta lui Gheorghe Furdui, candidat din partea Partidului Național Liberal, a menționat că Gheorghe Furdui posedă studii multiple și, fiind de mai mulți ani în diasporă, cunoaște personal dificultățile integrării într-o altă țară. Acesta își dorește să fie activ, principial, curajos, transparent în mandatul său de parlamentar. „Întotdeauna i-a ajutat pe cei din jur și îi va ajuta în continuare. Aș adăuga cu mândrie faptul că el candidează pe lista unui partid unionist, primul partid statutar unionist – Partidul Național Liberal – care conform sondajului de astăzi este al doilea partid pe segmentul de dreapta după Blocul ACUM”, a notat Vitalia Pavlicenco.

Lidera PNL a declarat că Gheorghe Furdui vine dintr-o familie demnă de răzeși români, dar este sprijin de mai mulți europarlamentari, în special români. Potrivit ei, programul electoral al candidatului este unul exact și amplu, pe puncte pentru politicile din diasporă și ceea ce este posibil și necesar pentru cele trei categorii de cetățeni. Este vorba despre cei care sunt stabiliți definitiv peste hotare, dar care nu trebuie să-și piardă identitate și conștiința românească, cei care muncesc peste hotare, dar care vor să revină și cei care circulă mai frecvent spre casă.

„El va continua să promoveze politica și programul PNL, care înseamnă unitatea diasporei Republicii Moldova și diasporei României peste hotare pentru a putea facilita, a grăbi și a încuraja unirea. Pentru că Republica Moldova este un stat capturat și nu avem justiție și multe lucruri care ne dor pe toți, acestea se pot rezolva doar prin unire. Aceasta este convingerea noastră și pentru aceasta pledăm”, a spus ea.

Vitalia Pavlicenco a declarat că Gheorghe Furdui este o persoană extrem de activă acolo unde este – în Franța. „Este integrat în România, este integrat în Franța, este integrat în Uniunea Europeană, dar stă cu gândul la casă și la semenii săi. Este al patrulea pe lista Partidului Național Liberal. Este un urmaș al unui român care a votat Unirea în 1918 și merită să-i oferim posibilitatea să asigure această continuitate frumoasă în Parlamentul celui de al doilea stat românesc, unde își va putea aplica toate cunoștințele, eforturile și ideile pentru a promova cea mai sacră a noastră aspirație – unitatea românească. Vă invităm să vă dați un vot pentru Gheorghe Furdui și pentru PNL”, a mai spus Vitalia Pavlicenco.

Pe 14 februarie, IPN a organizat dezbateri cu candidații sau reprezentanții acestora, din circumscripția uninominală nr. 49. La ele au participat Vladimir Bolea, reprezentantul lui Dorin Frăsîneanu, candidat din partea Blocului Electoral ACUM, Platforma PAS și DA; Dumitru Pogorea, candidat independent; Nicolae Pascaru, reprezentantul lui Gheorghii Para, candidat din partea Partidului Socialiștilor și Valerii Klimenco, candidat din partea Partidului Politic „Șor”.

Marți, 19 februarie, va avea loc dezbaterea cu candidați înregistrați în circumscripția nr. 51, amplasată în SUA-Canada, cu începere de la ora 14.00.

Anterior, Agenția IPN a desfășurat patru dezbateri electorale cu reprezentanții concurenților electorali înscriși pe circumscripția națională.

Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat  pentru că...” fac parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.