logo

Utilizarea imaginii copiilor în scopuri politice și electorale e inadmisibilă, ombudsman


https://www.ipn.md/index.php/ro/utilizarea-imaginii-copiilor-in-scopuri-politice-si-electorale-e-8011_1082033.html

Utilizarea imaginii copiilor în scopuri politice și electorale este inadmisibilă. Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, accentuează asupra lipsei unor prevederi clare în vederea sancționării actorilor electorali care folosesc copiii și imaginile copiilor cu încălcarea standardelor internaționale. Ombudsmanul menționează că sunt necesare pregătiri speciale pentru a încuraja dezvoltarea de medii și circumstanțe sigure în care copiii pot dezvolta abilități în materie de politică.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Maia Bănărescu, a prezentat un raport elaborat ca urmare a monitorizării implicării copiilor în activitățile politice de către concurenții electorali în perioada scrutinului electoral prezidențial noiembrie 2020. Ombudsmanul constată că cadrul legal nu stabilește îndatorirea pentru deținătorii de obligații de a implementa corespunzător, nu de a limita, implicarea copiilor sau antrenarea copiilor în procesul electoral.

Maia Bănărescu propune completarea Legii privind întrunirile, Codului Contravențional și Codului Penal cu prevederi concrete care ar sancționa organizatorii întrunirilor pentru atragerea minorilor la manifestații cu caracter politic. O propunere similară a făcut încă în 2017. De asemenea, propune completarea cadrului normativ, în special legislația electorală, cu reglementări cu privire la interzicerea utilizării imaginii copiilor în campaniile electorale, referendumuri, în acțiuni de agitație/propagandă politică și care prezintă pericol pentru viața și sănătatea minorului sau lezează onoarea și demnitatea lui fără consimțământul părinților/reprezentantului legal. De asemenea, e necesară revizuirea Legii privind drepturile copilului reieșind din realitățile sociale actuale, inclusiv în aspect de accesibilitate, previzibilitate și claritate a prevederilor legale.

Pe parcursul perioadei de monitorizare: 1 octombrie - 1 noiembrie 2020 (I tur al alegerilor) și 2 noiembrie -15 noiembrie 2020 (al II-lea tur de scrutin), au fost identificate 96 de cazuri de utilizare a imaginii minorilor în mediul online, trei cazuri de utilizare a imaginii minorilor în afișe, pliante, spoturi video, 96 de cazuri când întrunirile electorale s-au desfășurat cu participarea minorilor și şase cazuri de utilizare a forței de muncă a copiilor pentru repartizarea materialelor publicitare electorale. Maia Bănărescu a subliniat că standardele internaționale interzic utilizarea imaginii copilului, dar nu și participarea voluntară a lui la procesele decizionale ce-l vizează. Comentariile 12, 14 și 20 al Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului prevăd expres faptul că opinia copilului și participarea acestuia urmează a fi luată în considerație în legătură cu orice segment, în orice domeniu asupra cărora copilul manifestă interes în corespundere cu dezvoltarea și cu maturitatea sa fiziologică și psihologică.

Maia Bănărescu s-a adresat concurenților electorali și altor persoane implicate în campaniile electorale cu îndemnul să trateze copiii cu respectarea demnității lor umane și să nu admită acțiuni care să le afecteze viața privată. Ombudsmanul cheamă furnizorii de servicii media să nu distribuie publicitate bazată pe imagini ale copiilor, să asigure furnizarea de informații veridice, corecte și adaptate gradului de maturitate a copiilor. Către părinți și profesori, alte persoane implicate în creșterea și educarea copiilor, Maia Bănărescu vine cu îndemnul să informeze corect copiii despre procesele electorale, cu asigurarea explicării drepturilor derivate din acestea.

Ana Cereteu, autor al raportului, stagiar în Direcția Drepturile Copilului, Oficiul Avocatului Poporului, a prezentat rezultatele chestionarului privind consultarea opiniei copiilor în legătură cu participarea lor la procesele electorale. 44,7% din respondenți cunosc ce reprezintă un proces electoral, 64,9% au spus că au fost informați despre drepturile lor în cadrul acestui proces la școală. 134 de copii din peste 400 intervievați au afirmat că au participat la cel puțin una din întâlnirile candidaților electorali cu alegătorii împreună cu părinții sau cu unul din părinți, pe când 130 au participat în cadrul școlii, la propunerea unui profesor, iar 72 dintre respondenți au participat la inițiativa proprie. 64 dintre copiii afirmă că au fost implicați la distribuirea pliantelor, broșurilor, ziarelor unui candidat în campania electorală fără a primi o remunerare. În schimbul remunerării au fost implicați un număr de 30 de copii.