logo

Utilizarea filtrelor de apă uneori este ineficientă, specialist


https://www.ipn.md/index.php/ro/utilizarea-filtrelor-de-apa-uneori-este-ineficienta-specialist-7967_1025738.html

Utilizarea filtrelor de apă de către consumători, uneori, se dovedeşte a fi ineficientă. Ion Caşcaval, doctor în ştiinţe chimice şi consultant la SA „Apă-Canal Chişinău” a explicat că acest lucru se întâmplă pe motiv că unii consumatorii uită că filtrele trebuie curăţate şi dezinfectate periodic. Astfel, consumatorii trebuie să  respecte cerinţele de exploatare a filtrelor, pentru ca acestea să nu devină o sursă de poluare a apei din sistemul centralizat, care potrivit specialistului, corespunde normelor, transmite IPN.

„Întreprinderea noastră, în procesul de tratare a apei potabile, utilizează cele mai performante procese de filtrare a apei prin straturi cu încărcătură din zeolit şi cărbune activ, care sunt cele mai bune materiale filtrante şi absorbante. Important este că acestea sunt spălate în fiecare zi şi periodic înlocuite. Majoritatea consumatorilor însă, instalând filtrele, uită că acestea, periodic, trebuie să fie spălate, dezinfectate şi chiar înlocuite după tratarea volumului de apă indicat în paşaportul tehnic. În caz contrar, acestea devin o sursă locală de poluare a apei potabile la robinet”, a comunicat consultantul ACC.

Doar în ultima săptămână, conform solicitărilor parvenite de la consumatori, privind verificarea calităţii apei potabile, specialiştii laboratorului ACC s-au deplasat la faţa locului prelevând mostre atât din reţeaua orăşenească de distribuţie, cât şi după instalaţiile de filtrare a consumatorilor, prin efectuarea încercărilor de laborator fiind depistate 4 cazuri neconforme.

„Apa în sistemul centralizat corespunde normelor, iar cea utilizată după filtre înregistrează o uşoară majorare a turbidităţii şi o creştere microbiană. În cazul depistării unei majorări nesemnificative a turbidităţii, situaţia se poate redresa prin spălarea, schimbarea sau scoaterea filtrului. Depistarea creşterii microbiologice prezintă o situaţie mai dificilă. Aici, ne întrebăm în decursul cărei perioade, acest filtru a devenit o sursă de poluare şi ce tip de microfloră patogenă reprezintă”, a accentuat Ion Caşcaval.

Doctorul în ştiinţe chimice a spus că apa livrată de către SA „Apă-Canal Chişinău”, trecând printr-un proces complex de tratare şi monitorizare continuă, este o sursă sigură de apă potabilă şi poate fi consumată cu încredere.