Utilitatea publică trebuie să includă şi facilităţi financiare
https://www.ipn.md/index.php/ro/utilitatea-publica-trebuie-sa-includa-si-facilitati-financiare-7967_988477.html
Interesul organizaţiilor pentru statutul de utilitate publică este în scădere. Aceasta reprezintă una dintre concluziile studiului realizat de Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), enunţate vineri, 18 februarie, în cadrul unei mese rotunde, transmite Info-Prim Neo.
În cadrul studiului au fost evaluate modificările adoptate în luna iunie 2010 în legislaţia cu privire la asociaţiile obşteşti. Directorul executiv CreDO, Sergiu Ostaf, a declarat că modificările vizează cerinţe noi faţă de organizaţiile care doresc să obţină acest statutul de utilitate publică, cum ar fi elaborarea unor rapoarte de activitate mai amănunţite, crearea organului de supraveghere şi asigurare a funcţionalităţii structurii organizaţionale interne.
Certificarea este realizată de către o comisie de pe lângă Ministerul Justiţiei, unde organizaţia depune cererea, completează anumite formulare şi a aduce actele necesare. După care, comisia examinează cererile şi setul de documente şi decide dacă organizaţia primeşte sau nu certificatul de utilitate publică.
Autorii studiului recomandă reactualizarea componenţei Comisiei de certificare, urmând un proces transparent de selectare şi de numire a membrilor comisiei, a menţionat Sergiu Ostaf. O altă recomandare este elaborarea şi adoptarea modelelor specifice de raportare privind finanţele care urmează a fi prezentate de organizaţii pentru obţinerea statului de utilitate publică.
Maria Badan, coordonatorul proiectului a declarat că statutul de utilitate publică permite asociaţiei obşteşti să aibă anumite beneficii şi să demonstreze faptul că organizaţia este realmente utilă social atunci când prestează servicii. Sergiu Ostaf, de asemenea, a menţionat că acest statut oferă o credibilitate mai mare organizaţiilor în societate. „Eu sunt sigur că încrederea în ONG-uri o să crească de la 30 de procente la 40. Pentru comparaţie, încrederea în partidele politice este mai puţin de 20 la sută. ONG-urile se bucură de o încredere mult mai mare”, a spus directorul executiv CReDO.
La masa rotundă, la care a fost prezentat studiul, s-au făcut mai multe propuneri. S-a ajuns la ideea că, de fapt, statutul de utilitate publică este unul foarte important pentru organizaţii. Unii participanţi, totuşi, sunt de părere că utilitatea publică trebuie să includă şi nişte facilităţi fiscale, nişte înlesniri în activitate.
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului “Consolidarea societăţii civile prin implementarea politicilor de împuternicire a organizaţiilor neguvernamentale din Moldova”, implementat de Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) cu susţinerea financiară a Academiei pentru Dezvoltare Educaţională (AED).