Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a semnat un acord de colaborare cu Centrul Leton de Cercetare și Studii Biomedicale din orașul Riga. Acest memorandum oferă posibilitatea tinerilor medici și cercetători de la universitate să facă stagieri în capitala Letoniei, ca mai apoi să implementeze cunoștințele acumulate în laboratoarele Universității de Medicină și Farmacie de la Chișinău și să pregătească noi specialiști în diverse domenii, a precizat pentru IPN profesorul Emil Ceban, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”.
„Strategia de dezvoltare pentru următorii 10 ani a USMF „Nicolae Testemițanu” prevede să atingă anumiți indicatori. Primul este internaționalizarea, al doilea este dezvoltarea cercetării contemporane și al treilea este digitalizarea direcțiilor de activitate ale Universității. Conform acestei strategii, am creat în universitate Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate, pe care trebuie să-l dezvoltăm cu laboratoare științifice moderne pentru biologie moleculară, bioinginerie, biobancă. Pentru aceasta avem nevoie în primul rând să pregătim cadre. În anul 2020, am implementat un program de studii de masterat științific – Tehnologii moleculare în cercetare și numai prin parteneriatele internaționale pe care le avem delegăm medici și cercetători tineri la stagii peste hotare”, a menționat Emil Ceban.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” a adăugat că săptămâna trecută a fost dat în exploatare un microscop confocal performant, în valoare de 5 milioane de lei, care la fel va fi utilizat în cercetările în domeniul medicinei moleculare. Echipamentul științific a fost achiziționat în cadrul unui proiect transfrontalier cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa ” din Iași, România.
„Pentru aceasta, un cercetător de la instituția noastră a studiat micrsoscopia confocală la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, România. Totodată, alți câțiva cercetători ai USMF „Nicolae Testemițanu” au efectuat stagii la o instituție similară din Italia. Săptămâna viitoare la Chișinău va veni un profesor din Slovacia, expert în bioinginerie, medicină moleculară și microbiologie. Drept urmare a memorandumului care urmează a fi semnat, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va trimite la stagiere în Slovacia 2-3 persoane și va inaugura un laborator de microbiologie la Chișinău”, a specificat Emil Ceban.
Rectrul USMF „Nicolae Testemițanu” a menționat că toate aceste parteneriate au ca scop dezvoltarea științei medicale, pentru ca pacienții din Republica Moldova să beneficieze de metode contemporane de tratament a diverselor maladii.
Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare și director al Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate la USMF „Nicolae Testemițanu”, a spus pentru IPN că acordul semnat cu Centrul Leton de Cercetare și Studii Biomedicale prevede colaborarea cu un centru de excelență de talie europeană și internațională care are laboratoare moderne. Colaborarea va avea loc în domeniile bioinformatică, morfologie, genetică, dar și într-o direcție nouă foarte importantă, de consolidare a băncilor biologice sau biobăncilor. Inițial colaborarea va avea loc în ceea ce privește pregătirea cadrelor științifico-didactice și științifice în utilizarea noilor tehnologii.
„Ca rezultat al unui proiect comun transfrontalier cu colegii noștri din Iași, am obținut un sistem sofisticat de cercetare în microscopia bifocală, iar pregătirea cadrelor în acest domeniu va avea loc în România, ca prim pas, iar ulterior și în Centrul Leton de Cercetare și Studii Biomedicale din orașul Riga”, a detaliat academicianul Stanislav Groppa.
Potrivit academicianului, pregătirea cadrelor va avea loc la toate nivelurile – studenți, colaboratori științifici, doctoranzi.