logo

USMF „N. Testemiţanu” sărbătoreşte 70 de ani de la fondare cu o serie de evenimente


https://www.ipn.md/index.php/ro/usmf-n-testemitanu-sarbatoreste-70-de-ani-de-la-fondare-cu-o-serie-de-evenimente-7967_1022889.html

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu” a dat startul conferinţelor ştiinţifice dedicate aniversării a 70-a de la fondarea instituţiei. Conferinţele se desfăşoară în câteva secţiuni şi întrunesc zeci de studenţi, rezidenţi şi profesori. Printre temele abordate sunt problemele fundamentale în sănătatea publică, ale medicinii interne şi chirurgiei. Studenţii, de rând cu profesorii, şi-au prezentat tezele de licenţă, de doctor şi studiile practice, transmite IPN.

„Astăzi ne-am propus să discutăm în cadrul conferinţelor despre problemele actuale în domeniul managementului şi sănătăţii publice. Sunt o sumedenie de prezentări, rapoarte din diferite domenii. Avem prezentări atât din partea cadrului didactic, cât şi din partea studenţilor. Aceste lucrări sunt abordări  noi, de cercetare, pentru că domeniul este prea vast ca să fie cuprins în totalitate. Acest domeniu este foarte strâns legat de reforma ocrotirii sănătăţii şi de toate procesele care trebuiesc regândite”, a menţionat prorectorul Oleg Lozan.

Una dintre lucrările prezentate luni, 5 octombrie, a fost „Siguranţa pacienţilor şi procedurile invazive”, moderată de Irina Ciubotaru, medic rezident. Tânăra a depistat că în Moldova creşte numărul infecţiilor dobândite în instituţiile medicale. Pentru reducerea cazurilor de infecţii nosocomiale, rezidenta a propus un  controlul mai drastic, cercetarea mai amănunţită a agenţilor patogeni circulari în mediul spitalicesc.

Cu ocazia aniversării a 70-a de la fondare, USMF „Nicolae Testemiţanu” a lansat o serie întreagă de evenimente. Astfel, pe 7 octombrie va avea loc competiţia de simulare „SimOlympic” şi Balul Bobocilor, pe 8 octombrie va avea loc manifestarea solemnă dedicată aniversării, iar pe 9 octombrie va avea loc inaugurarea Aleii savanţilor şi medicilor iluştri.