logo

Ursula von der Leyen: Încurajez cetățenii să facă uz de acest vot și să-și exprime libera alegere


https://www.ipn.md/index.php/ro/ursula-von-der-leyen-incurajez-cetatenii-sa-faca-uz-7965_1107933.html

Locul Republicii Moldova se află în Uniunea Europeană. O spune președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află într-o vizită oficială la Chișinău. Potrivit ei, foarte curând cetățenii moldoveni se vor întâlni la secțiile de votare pentru a decide viitorul Republicii Moldova și al Constituției. „Încurajez cetățenii moldoveni să facă uz de acest vot și să-și exprime libera alegere. Voi, moldovenii, sunteți cei care decideți. Este alegerea suverană a voastră ce să faceți cu țara dumneavoastră și nimeni nu poate interveni în această alegere”, a declarat Ursula von der Leyen, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, demnitarul european a declarat că Republica Moldova a înregistrat progrese. „Ați reușit să faceți mai mulți pași înainte, ați reușit să inițiați reforme importante în domeniul justiției, ați intensificat lupta împotriva corupției și ați muncit asiduu pentru a elimina oligarhii din economia și societatea dumneavoastră. Toate aceste demonstrează atașamentul vostru față de valorile noastre comune – valorile care reprezintă respect pentru democrație și statutul de drept, supremația legii”, a notat președinta Comisiei Europene.

Președintele Republicii Moldova a mulțumit pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în toți acești ani. „Vizita Dumneavoastră are loc într-un moment crucial pentru țara noastră. Pentru noi Uniunea Europeană nu este doar un partener economic important, ci și o adevărată familie a păcii și a securității, iar noi lucrăm neobosit pentru a face parte din această familie”, a subliniat Maia Sandu.

Șefa statului a mai declarat că apropierea Republicii Moldova de UE înseamnă beneficii concrete pentru cetățenii moldoveni. „Sprijinul UE prin eliminarea temporară a taxelor vamale pentru 7 produse agricole din Moldova ne-a permis să devenim principalul exportator de prune în piața Uniunii Europene. De fapt peste 65% din produsele moldovenești ajung astăzi în Europa, demonstrând clar unde este interesul economic al țării noastre”, a adăugat Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a remarcat că sprijinul Uniunii Europene în acești ani deloc ușori a demonstrat și continuă să demonstreze că solidaritatea este fundamentul pe care s-a construit și funcționează UE. „Cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, limba vorbită sau viziunea politică, își doresc o viață în siguranță într-un stat pașnic și liber. Tocmai de aceea vrem să fim parte UE, fiindcă Uniunea Europeană reprezintă în primul rând o familie a păcii și a unității, unde țările membre sun tratate cu respect”, a spus Maia Sandu.