logo

Uniunea Europeană rămâne cel mai important și de încredere partener economic al Republicii Moldova chiar și în cele mai dificile perioade


https://www.ipn.md/index.php/ro/uniunea-europeana-ramane-cel-mai-important-si-de-incredere-7542_1091708.html

Uniunea Europeană rămâne cel mai important și de încredere partener economic al Republicii Moldova chiar și în cele mai dificile perioade.

Tot mai mulți antreprenori își racordează produsele la standardele europene pentru a accesa noi piețe de desfacere în vest, în timp ce mulți alții deja se bucură din plin de avantajele Acordului de Asociere RM-UE.


Uniunea Europeană continuă să sprijine eforturile Republicii Moldova de a crește exporturile de produse agricole pe piața UE. Toți producătorii moldoveni sunt bineveniți să-și exporte fructele în UE, indiferent de regiunea în care se află. Pe de altă parte, Federația Rusă aplică un embargo motivat politic, permițând importurile care provin doar dintr-o anumită regiune a țării.

Uniunea Europeană întreprinde măsuri pentru a facilita importul produselor agricole moldovenești. La 18 iulie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Regulamentul care prevede majorarea cotelor de export pentru șapte categorii de produse agricole. Prunele, strugurii, merele, roșiile, usturoiul, cireșele și sucul de struguri ar putea ajunge în cantități duble sau chiar mai mari în UE fără taxe vamale.  Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament în acest sens pentru a preveni consecințele crizei generate de agresiunea militară a Rusiei.  Liberalizarea comerțului pentru cele șapte categorii de produse va fi valabilă pentru un an.

Astfel, Uniunea Europeană va rămâne cel mai important partener economic al Republicii Moldova. În ultimii ani comerțul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova a înregistrat o creștere considerabilă. Potrivit Biroului Național de Statistică, 61% din valoarea totală a exporturilor sunt direcționate către statele membre ale UE. Cea mai importantă destinație de export este România, căreia îi revin 43% din totalul livrărilor de mărfuri din Republica Moldova în UE. Aceasta este urmată de Germania, Italia și Polonia.

Mai multe materiale multimedia în suportul informațiilor de mai sus puteți găsi aici 


Pentru mai multe detalii accesați: https://bit.ly/3vkyvH9 și https://dcfta.md/ sau apelați la numerele de contact de la următoarele instituții:  

 

Ministerul Economiei: 

Direcţia Cooperare Economică Internaţională

Tel.: (+373 22) 250 647/637
Serviciul informare și comunicare cu mass-media

Tel: (+373 22) 250 663

 

 

 

 

Miniserul Agriculturii și Industriei Alimentare:

Dl Viaceslav Grigorița 

Șef al Direcției politici în sectorul vegetal

Tel.: (+373 22) 204 514

E-mail: viaceslav.grigorita@maia.gov.md

 

 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor:

Dna Iulia Haidarlî

Șef adjunct al Direcției Protecția Plantelor

Tel: (+373 22) 264 685

E-mail: iulia.haidarli@ansa.gov.md

 



Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova

*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.