Uniunea Europeană nu recunoaşte referendumul din Transnistria
https://www.ipn.md/index.php/ro/uniunea-europeana-nu-recunoaste-referendumul-din-transnistria-7965_961304.html
Aşa-zisul „referendum” din regiunea transnistreană a R. Moldova, care a avut loc la 17 septembrie, contravine suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova recunoscute internaţional, se spune într-o declaraţie a Uniunii Europene (UE).
Uniunea Europeană consideră că situaţia în Transnistria nu permite libera exprimare a opiniei de către populaţie. UE reafirmă că nu recunoaşte nici „referendumul” şi nici rezultatele acestuia şi cheamă mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri 5+2 condus de OSCE să facă declaraţii publice în acest sens.
UE susţine deplin integritatea teritorială a R. Moldova şi îndeamnă ambele părţi ale conflictului să revină imediat la masa de negocieri în formatul 5+2 şi să lucreze asupra soluţionării rapide şi transparente a conflictului transnistrean.
Ţările în curs de aderare la Uniune, Bulgaria şi România, ţările candidate Croaţia şi fosta Republică Iugoslavă Macedonia, cele în proces de asociere şi stabilizare şi potenţialele ţări candidate, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia, ţările EFTA – Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, ţările membre ale Spaţiului Economic European (EEA), la fel şi Ucraina se aliniază la această declaraţie, se mai spune în declaraţie.
România şi Ucraina, de asemenea, au anunţat oficial că nu recunosc rezultatele plebiscitului care a avut loc duminică în regiunea de est a R. Moldova.
Până în prezent, doar Federaţia Rusă nu şi-a formulat poziţia univocă vizavi de referendumul din regiunea transnistreană. Ministerul rus de Externe consideră că, în urma referendumului, mediatorii şi observatorii la negocierile în problema transnistreană îşi vor activiza eforturile comune, pentru crearea premiselor necesare pentru reluarea procesului de negocieri între Chişinău şi Tiraspol, pentru elaborarea unui model de reglementare a relaţiilor dintre cele 2 părţi. Într-o declaraţie a MAE rus se menţionează că în condiţiile de nesiguranţă politică şi presiune economică îndelungată, transnistrenii au utilizat institutul democraţiei directe, cum este referendumul, pentru a-şi exprima opţiunea.