logo

Uniunea Avocaților a expediat președintelui Parlamentului un memoriu


https://www.ipn.md/index.php/ro/uniunea-avocatilor-a-expediat-presedintelui-parlamentului-un-memoriu-7967_1032360.html

Uniunea Avocaților din Republica Moldova a expediat președintelui Parlamentului un memoriu în care menționează că argumentele invocate de către autorii inițiativei legislative care le va permite deputaților să devină avocați fără examen sunt simple fabulații. Membrii Uniunii consideră că inițiativa parlamentarilor urmărește, de fapt, crearea unui regim favorizat de accedere în avocatură pentru un grup mic de persoane.

Președinta Uniunii Avocaților, Nina Lozan, a declarat la o conferință de presă la IPN că deputații pun în discuție un proiect care atentează la principiile de funcționare a avocaturii, fără a avea expertiza necesară. Nina Lozan a menționat că acest lucru se întâmplă în condițiile în care încă din luna mai a anului trecut în Parlament a fost înregistrat un proiect de modificare a Legii cu privire la avocatură, elaborat de Ministerul Justiției, în parteneriat cu Uniunea Avocaților și care a fost consulat cu Consiliul Europei. Avocații se arată extrem de dezamăgiți de faptul că legislativul ignoră această muncă importantă, dar în același timp se pune în discuție un alt proiect, prin care deputații își fac loc pe ocolite, fără a susține examenele de promovarea în meseria de avocat. Deocamdată, Uniunea Avocaților nu a primit un răspuns memoriu expediat acum o săptămână.

Avocatul Octavian Cazac a notat că votarea în Parlament a prezentei inițiative legislative de către deputații care o semnează poate fi calificată drept conflict de interese. Pentru că deputații, care sunt funcționari cu demnitate publică, vin cu o inițiativă care îi avantajează direct și le creează avantaje  în comparație cu alți absolvenți de la drept.

Avocatul Victor Panțâru a declarat că „această inițiativă va afecta, în primul și primul rând, nu avocatura ca instituție sau avocații, dar va dilua instituția dreptului la apărare, care este asigurat de către avocați”. Victor Panțâru a mai spus că deputații încearcă să evite criteriile de selectare a profesioniștilor meseria de avocat – reputația ireproșabilă și competențele în domeniu.

Avocatul Petru Munteanu s-a adresat grupului de deputați care au venit cu această inițiativă, să retragă proiectul, pentru că nu este binevenit. Petru Munteanu a mai solicitat examinarea proiectului elaborat de către Ministerul Justiției, spunând că adoptarea acestuia va contribui la apărarea mai efectivă a drepturilor cetățenilor.

Reprezentanții Uniunii Avocaților au mai spus că, în cazul în care inițiativa legislativă a grupului de deputați va fi susținută în Parlament, Uniunea Avocaților își rezervă dreptul la proteste, inclusiv prin declararea unei greve generale a avocaților din Republica Moldova.