logo

Uniți pentru Unire! Experții IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/uniti-pentru-unire-expertii-ipn-7978_1043908.html

Toamna se numără bobocii, iar politicienii fac bilanțul activității lor rodnice la început de nou sezon politic. Toamna curentă e una pre-electorală, de acea, bilanțul ar trebui făcut pentru întreaga legislatură 2014-2018. Unul din primii a ieșit la rampă liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, pentru a ne relata ce a reușit să înfăptuiască formațiunea pe care o conduce de tocmai 20 de ani. În cadrul emisiunii „Adevărul Live”, Mihai Ghimpu parcă ar fi trebuit să spună un adevăr, lucru pe care l-a și făcut: „data alegerilor parlamentare a fost aleasă 24 februarie pentru ca liderul democrat, Vladimir Plahotniuc, să-și rezolve problemele pe care nu le-a putut soluționa pe vremea primarului Dorin Chirtoacă în Chișinău”.   


Din perspectiva experienței liderului PL, ipoteza sa pare a fi verosimilă. Prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, a condus primăria municipiului Chișinău timp de 10 ani, în perioada 2007 – 2017. PL a fost la guvernare timp de 8 ani, în perioada 2009 – 2017. Toate procesele politice și social-economice din această perioadă poartă amprentele conducerii formațiunii, care a contribuit la crearea și consolidarea stării de fapt ce învăluie Republica Moldova astăzi. Mai mult, PL a contribuit decisiv la devenirea lui Vladimir Plahotniuc coordonator executiv al actualei guvernări: „El este vicepreședinte PD, iar Partidul Democrat face parte din coaliția de guvernare, partidul vine cu propuneri, nu deputatul care stă în Parlament sau ministrul. El este responsabil de pregătirea părții executive, noi suntem consiliul politic, și dumnealui pregătește țendințele, subiectele care trebuie discutate. Fiecare vine cu propuneri, dar cineva trebuie să le acumuleze. Este vicepreședintele Partidului Democrat, si el vorbește din numele partidului”.

Ce trebuie să înțelegem din cele relatate de liderul PL? În primul rând, trebuie să înțelegem că atunci când a fost susținut de PL, Vlad Plahotniuc a reușit în toate, inclusiv să ajungă coordonator executiv al guvernării. Iar atunci când nu a fost susținut de PL, el a avut de suportat eșecuri. Dovadă fiind că prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, nu i-a permis să-și rezolve problemele – „construirea unei clădiri multietajate în locul cafenelei „Guguță” din centrul Chișinăului și a unui restaurant de pe strada Calea Ieșilor”. Concluzia care se impune este la suprafață – fără experiența și suportul PL niciun politician și nicio forță politică nu va reuși să-și atingă obiectivele.

Concluzia respectivă se referă și la mișcarea unionistă în desfășurare. În ajunul alegerilor parlamentare, amânate pentru trei luni de zile, liderul PL și-a etalat noul deziderat politic: „Eu mi-aș dori ca la 1 decembrie să facem Unirea și aceasta va fi cel mai bun lucru făcut de către moldoveni”. Acest deziderat consună cu mesajul pe care trebuia să-l enunțe organizatorii marșului Centenar din 1 septembrie a.c. În acest context, liderul PL le-a reproșat tinerilor unioniști că, din lipsă de experiență, în loc să adune cât mai multă lume în Piață pentru a cere Unirea, aceștia au transformat marșul în protest, ajungând la altercații cu poliția: „Nu trebuia să demonstrăm că vrem să stăm pe jos. Important era să aduni lumea în piață și să strigi că vrei unire. Dar, dacă nu avem experiență, încercăm să demonstrăm că vrem pe jos, că vrem autobuze în Piață. Asta a creat și un pic de confuzie și multă lume a plecat acasă. Nu sunt pentru folosirea forței. De fapt, aici a fost un fel de luare în brațe și mutare în alt loc. Nu s-a folosit forța cum vedem în Germania, în SUA”.

Liderul PL a făcut și aluzii foarte fine la faptul cine, de fapt, se face vinovat de transformarea marșului unionist în protest anti-guvernamental: „Codreanu are imunitate în România. Polițiștii au știut foarte bine că este acolo. Unii vorbesc că special l-au oprit pe Simeon la hotar pentru că e cetățean român și nu poate candida și de asta trebuia un lider aici și l-au băgat pe Codreanu. Un scenariu prin care să-l victimizeze pe Codreanu și să-l facă liderul unioniștilor. Noi trebuie să fim un exemplu. Și eu puteam să mă pun pe bulevardul Ștefan cel Mare când l-au arestat pe Chirinciuc sau pe Chirtoacă. Acum poliția spune una, ei spun alta și lumea nu mai înțelege și nu mai știe ce să creadă”.

Sigur, Mihai Ghimpu vorbește de la înălțimea experienței sale politice și, dacă are dreptate, atunci tocmai lipsa sa în calitate de purtător de experiență s-a făcut simțită la marșul unioniștilor. Marș la care, cel puțin unioniștii urmau să fie – Uniți pentru Unire! Scuza lui e că a avut o deplasare în teritoriu, planificată din timp. Este o explicație ce rezonează perfect cu explicațiile anterioare, privind lipsa domniei sale la celelalte marșuri și întruniri ale unioniștilor din perioada 2010-2018. De bună seamă, pe când era președinte al Parlamentului și șef interimar al statului, liderul PL nu putea participa la manifestațiile unioniste, fiindcă avea de votat, semnat și promulgat legi. Apoi, în calitate de șef al fracțiunii parlamentare PL, avea de coordonat activitatea fracțiunii. Acum, în ajunul startului campaniei electorale, sunt foarte importante întâlnirile din teritoriu cu alegătorii. Păcat că o experiență atât de vastă rămâne nevalorificată de curentul unionist, iar, pe acest fundal, al suprasolicitării liderului PL, unui dintre tinerii unioniști se victimizează pentru a fi recunoscuți lideri.

Experții IPN