logo

Unirea-ODIP atenționează asupra stopării lucrărilor de renovare a Cimitirului Eroilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/unirea-odip-atentioneaza-asupra-stoparii-lucrarilor-de-renovare-a-7967_1066539.html

Liderul Asociației Obștești Unirea-ODIP, Vlad Bileţchi, acuză conducerea Comitetului pentru Salvarea Cimitirului Eroilor Români din Chișinău că sabotează proiectul de reparație a gardului, pilonilor și scărilor. Într-o conferință de presă la IPN, liderul unionist a declarat că președintele Comitetului, Veaceslav Verlan, a depus o plângere la organele de drept și la Primărie, prin care cere stoparea lucrărilor, la un an de la lansare, deși public a anunțat că va contribui la renovarea cimitirului.

Potrivit lui Vlad Bileţchi, plângerea a fost depusă la 27 mai, iar motivul invocat este că nu a existat o expertiză care ar stabili gradul de pericol și rezistență al pilonilor avariați. Totodată, nu ar exista o schiță de proiect care ar fi fost aprobată de Academia de Științe, Direcția generală arhitectură și urbanism și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Vlad Bilețchi respinge acuzațiile și afirmă că reparația a fost coordonată cu autoritățile publice locale, care au permis desfășurarea lucrărilor.

Vlad Bileţchi subliniază că circa 200 de oameni au donat bani pentru ca cimitirul să recapete aspectul de odinioară. „Comitetul, probabil, contează pe un proiect de reparație finanțat de statul român, din care s-ar putea înfrupta”, menționează liderul Asociației Unirea-ODIP.

Vlad Bileţchi afirmă că este trist când unioniștii se ceartă între ei. „Nu am fost sabotați de socialiști sau de alți opozanți de-ai noștri, dar de persoane care și-au asumat lupta alături de noi. Cum să depui plângere la Procuratură pentru un lucru atât de nobil precum reparația Cimitirului?”, a întrebat Vlad Bileţchi retoric.

Liderul Unirea-ODIP menționează că cimitirul nu figurează pe nicio listă a monumentelor sau a cimitirelor de stat. În 2007, partea superioară a terenului cimitirului a fost vândută și aici nu pot fi desfășurate lucrări pentru că ar însemna încălcarea legii și violarea dreptului de proprietate privată. Partea inferioară, de jos, care cuprinde gardul, pilonii și scările, aparține municipalității.

Vlad Bileţchi a mai spus că orice contract de vânzare-cumpărare poate fi anulat dacă se constată vicii de procedură sau de fapt. Acest lucru se poate realiza pe cale de litigiu, în cadrul căruia statul va fi nevoit să achite despăgubiri agentului economic pentru suma de bani investită. În opinia sa, o asemenea cerere în judecată ar trebui să fie depusă deoarece contractul de vânzare-cumpărare s-a produs cu grave încălcări ale legislației.

Potrivit datelor cu care operează Asociația Unirea-ODIP, în Cimitirul Eroilor Români sunt înhumați peste 1600 de ostași din 18 țări.