logo

Unirea cu România, restartarea Moldovei și vremuri bune pentru țară. Viziunile candidaților la a treia dezbatere electorală IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/unirea-cu-romania-restartarea-moldovei-si-vremuri-bune-pentru-8004_1082746.html

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor promite apropierea și înfăptuirea unirii Republicii Moldova cu România. Partidul Politic Partidul Legii și Dreptății se angajează să restarteze Moldova pe toate segmentele. Partidul Acțiune și Solidaritate promite pornirea vremurilor bune pentru cetățeni. Sunt promisiunile electorale enunțate de reprezentanții acestor concurenți electorali, invitați la cea de a treia dezbatere electorală din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală-2021”, desfășurate de Agenția de presă IPN.

În mesajul său de prezentare, președintele Partidul Alianța pentru Unirea Românilor, Vlad Bilețchi, a declarat că partidul a fost fondat acum 1,5 ani în România. „Vrem să avem deputați unioniști și patrioți în cele două parlamente din cele două state românești ca să putem apropia și implicit înfăptui unirea. Justiția, traiul mai bun și prosperitatea vin din România și UE. Cu cât mai devreme vom înțelege și realiza acest fapt, cu atât mai devreme vom trăi mai bine”, a spus Vlad Bilețchi.

Vlad Bilețchi a menționat că sloganul partidului este „Votează AUR, alege România”. În opinia sa, România e un model de dezvoltare pe care trebuie să-l adopte Republica Moldova. Făcând trimitere la anul 1991, Vlad Bilețchi amintește că Republica Moldova avea un indicator de dezvoltare economică puțin mai mare decât cel din România  de atunci. „Au trecut 30 de ani, justiția din România funcționează, salariile și pensiile sunt de 3-4 ori mai mari. Iar noi, în Republica Moldova am ales să mergem pe altă cale, să întărim statul, să fim prieteni cu Estul, cu Vestul, și am ajuns stat capturat, cu hoți și bandiți la guvernare. Eu am ferma certitudine că în această configurație statală nu mai putem repara nimic sau foarte puțin”, a spus Vlad Bilețchi. Acesta a adăugat că echipa sa vine cu măsuri clare expuse în programul politic al partidului, realizabile prin implementarea unor proiecte de legi, și nu necesită resurse sau conjunctură politică internațională

Candidatul Partidului Politic Partidul Legii și Dreptății, Vasile Ceban, a declarat că este de profesie jurist, lector universitar, cu o activitate în domeniu de peste 25 de ani. În fruntea echipei de candidați ai partidului este Mariana Durleșteanu, urmată de președintele partidului generalul Nicolae Alexei. „Am creat o echipa puternică, cu verticalitate. Verticalitatea fiind demonstrată de acțiunile precedente ale Marianei Durleșteanu, datorită căreia acum avem alegeri parlamentare anticipate. A fost persoana care a renunțat la funcția de prim-ministru și datorită acestor acțiuni curajoase suntem acum în campanie. Cetățeanul, prin intermediul acestui partid, poate să ajungă în Parlament. Această echipă este în stare nu numai să promită, dar și să schimbe societatea”, a spus Vasile Ceban.

Vasile Ceban a precizat că Partidul Legii și Dreptății, cu sigla Leul, a venit în aceste alegeri cu sloganul „Restartăm Moldova”, pentru că starea lucrurilor e deplorabilă pe toate segmentele. Potrivit lui, echipa își dorește să restarteze toate domeniile, să înceapă să construiască o Moldovă fără corupție, cu industrie, îmbunătățirea situației materiale a cetățeanului, asistență medicală și altele. „Cei cinci piloni pe care se bazează programul Legii și Dreptății sunt: educație, tineret și sport, pentru că educația la ziua de azi, inclusiv sport și tineret e într-o stare dezastruoasă. Am pus-o pe prim plan pentru că un stat fără educație, tineret, copii educați nu are izbânda. Prin intermediul unei generații bine educate, bine școlarizate, statul poate obține mari succese în toate domeniile. Al doilea pilon e sănătatea și protecția socială, și acestea în stare deplorabilă. S-a demonstrat că în Republica Moldova pandemia s-a simțit și mai tare pentru că în sistemul de sănătate nu s-au făcut investiții, nu s-au modernizat spitale, avem spitale închise și statul nu a fost gata să facă față acestei pandemii. Acest fapt a dus la mii de jertfe din partea cetățenilor. Al treilea pilon e justiția, al patrulea, economia și industria, și administrația publică locală, aici vrem să lichidam consiliile raionale și funcțiile de președinți de raioane”, a spus Vasile Ceban.

Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Virgil Pâslariuc, a precizat că este conferențiar universitar, istoric și că a intrat în politică în 2015. Tot de atunci face parte din echipa PAS, care și-a propus să nu stea deoparte și să se implice plenar în schimbarea clasei politice și eliberarea statului capturat. „Noi luptăm pentru democrație, pentru un stat de drept, o economie care să genereze prosperitate și siguranță și evident relansarea obiectivului nostru european. După 11 iulie vom porni vremurile bune pentru Moldova”, a spus Virgil Pâslariuc.

Virgil Pâslariuc a menționat că PAS vine în campanie cu sloganul „Pornim vremuri bune pentru Moldova”, care înseamnă posibilități pentru fiecare om să-și realizeze potențialul și să trăiască fericit acasă, oportunități de învățare și dezvoltare pentru copii, locuri de muncă bine plătite și bunăstare pentru adulți, servicii de calitate de sănătate și bătrâneți asigurate pentru cei în vârstă. Potrivit lui, vremuri bune mai înseamnă autorități publice și centrale responsabile care respectă cetățeanul și care promovează interesul public și nu fură banii cetățenilor. „PAS luptăm pentru un parlament curat și integru care să ofere un guvern profesionist, responsabil care să realizeze viziunea de dezvoltare a Maiei Sandu, program cu care a fost votată de cetățeni la alegerile prezidențiale din toamnă. Oamenii cer o transformare fundamentală a statului, ca toate autoritățile, instituțiile statului să lucreze pentru cetățean și nu pentru un grup de oligarhi. Clasa politică trebuie să lucreze pentru oameni, conducătorii instituțiilor publice trebuie să livreze încredere cetățenilor în ziua de mâine, iar agenții economici să investească și să creeze locuri de muncă acasă. Cele cinci obiective naționale pe care PAS și le propune sunt: dreptate, ordine și disciplină, locuri de muncă acasă și familii unite. Ne propunem ca până în 2025 salariul mediu pe economie să ajungă la 15 mii de lei, să ridicăm pensia minimă până la 2000 de lei. Ne propunem ca 2 miliarde de lei anual să fie livrate pentru proiecte de modernizare a satelor și relații internaționale puternice și apropierea de UE”, a spus Virgil Pâslariuc.

La alegerile parlamentare din 11 iulie, Partidul Alianța pentru Unirea Românilor se va regăsi pe buletinul de vot cu numărul 14. Partidul Politic Partidul Legii și Dreptății, sub numărul 16, iar Partidul Acțiune și Solidaritate sub numărul 5.

La cea de a patra dezbatere electorală IPN, care va avea loc vineri, 2 iulie, cu începere de la ora 11:15, au fost invitați concurenții electorali: Blocul electoral „RENATO USATÎI”, Partidul Acasă Construim Europa „PACE” și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Agenția IPN desfășoară dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.