logo

Unionismul, la fel ca și patriotismul... Experții IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/unionismul-la-fel-ca-si-patriotismul-expertii-ipn-7978_1044078.html

În cadrul unei conferințe de presă dedicate aniversării a 25-a de la înființarea Partidului Liberal (PL), prim-vicepreședintele formațiunii, Dorin Chirtoacă, a declaratnu va fi o viață prosperă în Republica Moldova cât timp nu se face unirea. Dacă vrem să scăpăm de dictatură, de situația în care a ajuns Republica Moldova și cetățenii ei, doar direcția unirii ne poate ajuta în acest sens. De asemenea, pentru a evidenția amploarea și vechimea efortului, Dorin Chirtoacă a amintit că PL a fost creat la doi ani de la declararea independenței Republicii Moldova, având ca scop reîntregirea teritoriului rupt de la România Mare.

Afirmațiile lui Dorin Chirtoacă au atras în permanență atenția publicului larg, fiindcă în 2007 el a devenit, metaforic vorbind, o icoana a speranțelor sutelor de mii de cetățeni ai Republici Moldova, care chiar au început să creadă în șansa democratizării, apropierii de România și integrării europene. Și în prezent, după ce a devenit obiect de cercetare pentru organele de drept, declarațiile lui Dorin Chirtoacă continuă să atragă atenția publicului, dar mai mult din curiozitate. Din păcate, Dorin Chirtoacă dezamăgește iarăși, de data asta prin distorsionarea unui adevăr verificabil. Iar asta e grav, fiindcă disipează și rămășițele încrederii pe care o are.

Iată, cine ar putea explica, de ce i-ar trebui lui Dorin Chirtoacă că afirme că:  PL a fost creat la doi ani de la declararea independenței Republicii Moldova, având ca scop reîntregirea teritoriului rupt de la România Mare? Doar e suficient să aruncăm o privire în programul Partidului Reformei (PR), al cărui succesor PL este din 1999, ca să ne convingem că nu a avut PR vreodată astfel de scop. Putem merge la ministerul Justiției și găsi acolo, pe raft, dosarul PR. Vom descoperi în programul formațiunii, adoptat la primul congres, din 5 septembrie 1993, adevărata ei esență și anume că PR este promotor „al respectării principiilor dreptului internațional, pronunțându-se pentru integrarea ireversibila a Republicii Moldova în comunitatea europeană și mondială, în organizațiile regionale și se opune ferm oricăror tratate și convenții care pot periclita suveranitatea tării”. Este de remarcat că în acest document fundamental, de constituire a PR, nu se menționează măcar o singură dată România. Nici măcar Renașterea Națională nu se pomenește, nici vorbă despre unire sau reîntregirea teritoriului rupt de la România Mare.

Sigur, am putea admite că scopul reintegrării teritoriului rupt de la România Mare era pe atunci unul ascuns. Dar care este prețul unui astfel de scop bine camuflat atunci și deconspirat actualmente? Astăzi avem deja 10 partide ce se declară unioniste. Majoritatea dintre acestea aderă sincer la unionism, dar cel puțin nu au pretenția de a fi premergătoare. Fiindcă e ușor de descoperit că din cele 10 partide doar unul s-a poziționat deschis drept unionist, și asta pe vremea când nu era voie de la poliție. Și chiar s-a confruntat cu guvernarea comunistă, în perioada 2007 – 2009, pentru a avea clauza unionistă în documentele statutare și programatice. Este vorba despre Partidul Național Liberal (PNL), care alături de Mișcarea Acțiunea Europeană (MAR), în campania electorală parlamentară din martie 2009, a lansat Manifestul de la Soroca prin care a invitat partidele care se consideră „reformatoare și naționale” să îmbrățișeze deschis idealul românesc. De altfel, actualmente tot PNL încearcă, foarte delicat, să adune într-un bloc aceste partide unioniste.    

Să admiteam că Dorin Chirtoacă, la momentul constituirii PR, nu putea avea o înțelegere profundă a ceea ce era formațiunea respectivă, ce obiective avea și cum puteau acestea fi realizate. Asta fiindcă era minor pe atunci. Însă noi avem posibilitatea să vedem cum au evoluat viziunile lui Dorin Chirtoacă în privința unionismului și ce perspective are atingerea dezideratului respectiv. Un prilej în acest sens a fost declararea de către președintele Traian Băsescu, la 27 noiembrie 2013, a noului obiectiv de țară – unirea Basarabiei cu România. În acel context, Dorin Chirtoacă a participat, la 3 decembrie 2013, la talk-show-ul „Între bine și rău” de la TVR1, în cadrul căruia a declarat: „După toate ce ni s-a întâmplat în ultimii 2000 de ani, obiectivul fundamental al neamului românesc în secolul XXI trebuie să fie reîntregirea, pentru că nu mai sunt niciun fel de piedici”. Întrebarea firească este – dacă nu mai există niciun fel de piedici, atunci de ce dezideratul uniri ar trebuie proiectat până la sfârșitul secolului XXI?  Aceasta să fie cauza pentru care PL nu participă la evenimentele, marșurile, întrunirile formațiunilor unioniste, care mai speră că unirea se poate realiză în anul Centenar sau într-un viitor apropiat?

Evident, răspunsurile la aceste întrebări le-ar putea oferi numai Dorin Chirtoacă însuși. Poate domnia sa crede că e nevoie ca încă vreo patru generații de moldoveni-români să fie educați în spirit românesc pentru a fi siguri că unirea e realizabilă? Dacă e așa, atunci munca de educație prin informare corectă trebuie începută chiar de cum. În primul rând, este necesar ca Partidul Liberal să facă niște clarificări, ce ar confirma cumva spusele, din cadrul aceleași conferințe de presă, ale liderului formațiunii, Mihai Ghimpu – PL a fost prima formațiune care a inclus în statut „unirea”, iar acum este venit timpul ca toate partidele care promovează acest ideal, să adere la PL. De bună seamă, ar putea oare liderul PL, Mihai Ghimpu, indica foarte precis articolul și paragraful din Statutul PL în care se afirmă că obiectivul formațiunii chiar este unirea? Sau e vorba despre camuflarea unirii în Articolul 9 (b) - realizarea suveranității, independenței, integrității și unității naționale? În al doilea rând, fiindcă un scop statutar este de fapt unul strategic, ar fi bine că tacticile atingerii acestui scop să fie dezvăluite în programul politic al formațiunii. Doar știm de la marii înaintași că strategia fără tactică e o iluzie, iar tactica fără strategie e oarbă.

Dacă e așa, atunci pare a fi clar de ce mai e nevoie de vreo patru generații care să aștepte până când PL își va ajusta strategia și tactica în vederea realizării dezideratului unirii. De aceea, dacă e adevărată premoniția lui Dorin Chirtoacă - nu va fi o viață prosperă în Republica Moldova cât timp nu se face unirea, atunci trebuie să înțelegem că nu vom avea o viață prosperă până la finele secolului XXI. Veselă perspectivă...

Experții IPN