UNFPA acordă asistenţă femeilor însărcinate şi celor cu copii mici afectate de secetă
https://www.ipn.md/index.php/ro/unfpa-acorda-asistenta-femeilor-insarcinate-si-celor-cu-copii-mici-7967_966912.html
Femeile însărcinate şi mamele cu copii nou născuţi, ce locuiesc in regiunile extrem de afectate de secetă, vor beneficia de pachete alimentare oferite de Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA) în cadrul proiectului Naţiunilor Unite ”Acordarea asistenţei de urgenţă şi a asistenţei tehnice în depăşirea crizei secetei în Moldova”. Lotul cu produse alimentare procurat de UNFPA, în valoare de 70 mii dolari SUA, a fost transmis joi, 18 octombrie, Ministerului Sănătăţii.
Pachetele cu alimente, care includ ulei, orez, zahăr, făina, mălai, drojdie uscată şi fasole, vor fi distribuite femeilor gravide şi celor care alăptează (copii pana la 6 luni), prin reţeaua cabinetelor de sănătate reproductivă din cele 19 raioane mai grav afectate de secetă din vara curentă. Ministerul Sănătăţii, de comun cu UNFPA, au elaborat un plan de distribuire transparentă a acestor produse către grupurile vulnerabile vizate. Seturile de produse sunt ambalate în 4 700 cutii pentru distribuţie individuală.
Reprezentantul permanent al ONU în R. Moldova, Kaarina Immonen, a declarat în cadrul întâlnirii, că donaţia UNFPA vine să completeze asistenţa ONU pentru Moldova şi se înscrie într-un şir de acţiuni pe care le întreprind Naţiunile Unite ca răspuns la apelul Primului Ministru al R. Moldova către Secretarul General al ONU în vederea satisfacerii necesităţilor de urgenţă cauzate de seceta ce a afectat republica în acest an.
Până în prezent, 20 mii 500 de familii de fermieri din republică ce au suferit din cauza secetei au beneficiat de pachete de contribuţie formate din seminţe, îngrăşăminte şi combustibil din partea Naţiunilor Unite în cadrul proiectului nominalizat. În următoarele luni, alte 15 mii de familii social vulnerabile vor primi hrană pentru animale. De asemenea, categoriile vulnerabile ale populaţiei vor putea beneficia de prânzuri gratuite, de alocaţii, precum şi de cereale fortificate, pentru evitarea deficienţei de fier etc. În vederea reducerii efectelor negative ale posibililor secete pe viitor, agenţiile ONU vor elabora în cadrul proiectului şi o Strategie de Dezvoltare a Agriculturii.
Proiectul urmează a fi implementat pe parcursul a sase luni, bugetul total disponibil fiind estimat la aproximativ 6 milioane dolari SUA. Proiectul se desfăşoară cu susţinerea financiară a Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA), Agenţiei Austriei pentru Dezvoltare (ADA), Comisiei Europene prin intermediul Oficiului pentru Asistenţă Umanitară (ECHO), Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).
Proiectul este gestionat de către PNUD în parteneriat cu FAO, UNFPA, UNICEF, alte agenţii ONU, Guvernul R. Moldova, precum şi sectorul asociativ şi autorităţile publice locale, care sunt parteneri de implementare a acestui proiect.
Informaţie suplimentară despre acţiunile ONU de reducere a consecinţelor secetei este disponibila la http://www.un.md/drought