logo

Unele prevederi care vizează contestarea suspendării licenței unui post TV sunt contrare Constituției, avocat


https://www.ipn.md/index.php/ro/unele-prevederi-care-vizeaza-contestarea-suspendarii-licentei-unui-post-7967_1104928.html

Prevederea legislativă conform căreia suspendarea licenței unui canal TV rămâne în vigoare chiar dacă decizia este contestată în instanță pe motive de ilegalitate, este contrară Constituției. De această părere este avocata Natalia Bairam, care subliniază că această măsură împiedică jurnaliștii de la televiziunile respective să-și desfășoare activitatea.

Într-o conferință de presă la IPN, Natalia Bairam a spus că Agenția pentru Investiții Strategice a fost creată având la bază legea adoptată în noiembrie 2021, Legea privind investițiile strategice. În timpul stării de urgență „s-a găsit metoda de a opri canalele incomode, folosind starea de urgență instaurată, având în vedere criza energetică”. Apoi, starea de urgență s-a încheiat și „ pentru a nu lăsa jurnaliștii să lucreze”, pe 22 decembrie a fost înregistrat în Parlament un proiect de lege, votat a doua zi, prin care a fost schimbată Legea privind investițiile strategice, în baza cărora Agenția a fost împuternicită să lase canalele TV fără licență.

Avocata a criticat decizia Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale, din 24 mai, de a sista licențele mai multor posturi TV, printre care și Primul în Moldova. Ea a spus că decizia este neargumentată și trebuie anulată.

În aceeași conferință de presă, Liudmila Belcencova, președinta organizației „Stop Media Ban”, care are ca activitate declarată protejarea drepturilor jurnaliștilor afectați de acțiunile ilegale ale autorităților, a constat că libertatea de exprimare este oprimată. Jurnaliștii care nu fac jocul guvernării sunt numiți „pro-oligarhi” sau „pro-Kremlin” și sunt inventate tot felul de motive pentru a le restricționa activitatea. Iar Consiliul Audiovizualului s-a transformat într-un organ punitiv. Nu face altceva decât să împartă amenzi, în loc să asigure o comunicare eficientă cu mass-media.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.