logo

Unele politici și inițiative lansate în ultima perioadă au caracter populist, Expert-Grup


https://www.ipn.md/index.php/ro/unele-politici-si-initiative-lansate-in-ultima-perioada-au-caracter-populist-exp-7966_1042369.html

Unele politici și inițiative lansate în ultima perioadă nu răspund provocărilor economiei naționale și sunt mai mult ancorate în interese electorale, având mai degrabă un caracter populist, fără a contribui la bunăstarea țării. Opinia a fost expusă de experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Experții au analizat calitatea politicilor și inițiativelor lansate de politicieni în ediția din iunie a publicației trimestriale „Realitatea economică”.

Economistul Iurie Morcotîlo susține că inițiativa PDM privind reabilitarea drumurilor locale – „Drumuri bune pentru Moldova” a fost aprobată cu deficiențe la capitolul surse financiare. Se specifică că proiectele de reparație vor fi finanțate pe parcursul acumulării veniturilor, sintagmă inacceptabilă, accentuează expertul. Conform legislației în vigoare și bunelor practici internaționale, autoritățile publice nu trebuie să aprobe proiecte dacă nu sunt identificate sursele de finanțare. Experții au constatat că programul inițial nu avea acoperire financiară în sumă de 300 de milioane de lei și, abia în luna mai, cu rectificarea bugetară, au fost identificate surse financiare. O problemă majoră este faptul că programul așa și nu a fost discutat și argumentat, nu se cunoaște ce localități trebuie să beneficieze de drumuri reparate, ce lungime de drum etc.

Economistul Dumitru Pîntea a vorbit despre programul „Prima casă”, menționând că este indicat un grup extins de persoane care îl pot accesa: persoane până la 45 de ani. Dar potrivit Legii cu privire la tineret, în Moldova sunt considerate persoane tinere cele care au până la 35 de ani. Acces la program au peroanele care nu au deținut o locuință doar în ultimele 12 luni. Respectiv, pentru unele persoane ar putea să nu fie „prima casă”. Referindu-se la subprogramul „Prima Casă 2”, care prevede subvenționarea plăților aferente creditelor pentru persoanele angajate în sectorul public, expertul menționează că acesta discriminează angajații din alte sectoare ale economiei. Or, spune el, pentru motivarea funcționarilor publici ar trebui fortificat mecanismul salarial. „De aici apare întrebarea cât de țintit social este acest program, or ne îndepărtăm de obiectivul social și cumva se transformă într-un program de impulsionare a activității de creditare pentru bănci sau într-unul care ar susține și mai mult tranzacțiile imobiliare din sector”. spune Dumitru Pîntea.

Cea mai nouă inițiativă în politica comercială este cea a negocierii unui Acord de comerț liber cu China. Potrivit expertului Vadim Gumene, prima etapă de negocieri a avut loc în martie, iar până la acest moment nu există o analiză care ar demonstra raționamentul economic al acestui acord. „Până la urmă, avem o balanță comercială extrem de negativă, noi exportăm de 27 de ori mai puțin decât se exportă din China, mai ales că politica tarifară a Chinei este destul de liberală”, a spus Vadim Gumene.

Referindu-se la decizia ANRE privind majorarea prețurilor plafon la carburanți (ulterior suspendată), directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor, spune că, deși ANRE pare să aplice în mod justificat metodologia de formare a prețurilor, miezul problemei ține de marja comercială mult prea generoasă inclusă în metodologia respectivă, care este de circa trei lei/litru. Pentru a rezolva problema, este necesară implicarea mai activă a Consiliului Concurenței pentru depistarea și contracararea eventualelor practici anticoncurențiale de pe piața produselor petroliere. Impulsionarea concurenței este principalul instrument care va permite în mod durabil stabilirea justificată a prețurilor.