logo

Unele măsuri din politica fiscală pentru 2023 sunt vagi și comportă riscuri de corupție, Expert-Grup


https://www.ipn.md/index.php/ro/unele-masuri-din-politica-fiscala-pentru-2023-sunt-vagi-7966_1094103.html

Deși unele măsuri prevăzute de proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2023 sunt salutabile și necesare, acestea deseori sunt formulate în mod vag, iar riscurile de corupție nu sunt luate în considerare suficient de serios. O spun experții de la Centrul analitic independent Expert-Grup, care au venit cu o serie de recomandări, transmite IPN.

Experții s-au referit la propunerea de a extinde termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentelor până în iulie 2023. Potrivit lor, acest regim a fost instituit inițial ca o etapă de tranziție, pentru ca deținătorii de patente să-și încadreze ulterior activitatea economică în una din formele legale de practicare a activității de întreprinzător. Însă el a fost prelungit repetat cu variate justificări și continuă să existe după 20 de ani de la instituire. Persistența regimului de activitate în baza patentei este îngrijorătoare, având în vedere faptul că ea este atractivă pentru acte de evaziune fiscală, evitarea raportării, evitarea controalelor, dar și pentru comercializarea mărfurilor de contrabandă și falsificate. Experții consideră că acest termen trebuie să fie definitiv și să nu mai fie extins. Totodată, Guvernul ar trebui să elaboreze un program pentru încurajarea deținătorilor de patente să-și schimbe forma de înregistrare, să instaleze terminale de plată, organizarea contabilității etc.

Expert-grup salută implementarea din 2023 a restituirii TVA acumulate în cont, atunci când TVA plătită de întreprinderi la procurarea materiilor prime, mijloacelor fixe etc. depășește TVA încasată din vânzări. Însă, cu toate efectele benefice pentru mediul de afaceri, modificarea este formulată mult prea succint și nu detailează modul concret de administrare a acestei restituiri, de aceea, în formularea propusă, prevederea ar putea fi utilizată pentru evaziune fiscală.

Experții consideră că majorarea cotei accizei la alcool etilic și la produse din tutun trebuie însoțită de măsuri pentru combaterea contrabandei și a fabricării, a comerțului ilegal. De exemplu, ar fi necesară grăbirea aprobării și implementării sistemului național de localizare și urmărire pentru produsele din tutun, eliminarea regimului de comerț în baza patentei de întreprinzător, înăsprirea sancțiunilor pentru contrabandă, efectuarea investigațiilor amănunțite pe acest subiect. De asemenea, ar fi util de negociat cu autoritățile transnistrene o abordare comună în materie de accize.