logo

Unele din realizările sociale ale anului vin după o muncă de peste zece ani, dezbateri


https://www.ipn.md/index.php/ro/unele-din-realizarile-sociale-ale-anului-vin-dupa-o-munca-7978_1031757.html

Unele din realizările sociale ale anului 2016 reprezintă rezultatul unei munci de peste zece ani. Despre aceasta au vorbit, joi, invitaţii la o dezbatere publică la IPN, viceministrul sănătăţii Oleg Creciun şi Antoniţa Fonari, preşedinta Consiliului Naţional al ONG-urilor.

Antoniţa Fonari, care este şi directoarea Platformei pentru Cetăţenie Activă şi Parteneriat pentru Drepturile Omului, a menţionat că în acest an au intrat în vigoare cele mai importante prevederi ale Legii privind controlul tutunului şi una dintre ele interzicerea fumatului în locurile publice. Deşi, sunt resimţite schimbări spre bine, încă mai e nevoie de o monitorizare şi control respectării tuturor prevederilor.

O altă realizare menţionată este aprobarea legii care vine să asigure implicit cota de gen pe listele electorale de cel puţin 40%. Deşi, în prezent în mediul politic este reprezentat în mare parte de către bărbaţi, totuşi schimbări sunt. Potrivit Antoniţei Fonari, un alt aspect important al acestei legi este faptul că prevede concediul de paternitate. Activista consideră că această prevedere vine să contribuie la implicarea într-o măsură mai mare a taţilor în creşterea şi educarea copilului şi acesta, spune ea, este un pas înainte.

Încă o realizare pe plan social, potrivit Antoniţei Fonari, este şi legea care vine să protejeze victimele violenţei. Aici este vorba şi despre crearea unor servicii foarte bine dezvoltate. Deşi acestea sunt în mare parte create de ONG-uri, totuşi s-au implicat şi structurile de stat. Preşedinta Consiliului Naţional al ONG-urilor a menţionat că este evident că mai sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute. Pentru anul viitor, împreună cu colegii din sectorul nonguvernamental îşi propune să pună accentul pe activităţi ce ţin de controlul alcoolului, dar şi promovarea în continuare a voluntariatului.

Viceministrul Oleg Creciun a declarat că anul 2016 a fost marcat în domeniul sănătăţii de majorarea salariilor, prin implementarea noului regulament de salarizare a medicilor, cu orientarea pe plăţi pentru performanţă. Deja din luna iulie, toţi angajaţii din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală primesc salarii mai mari cu 20%. O altă realizarea importantă, în opinia sa, se referă la medicamentele compensate, şi anume dublarea numărului de preparate compensate, fiind lărgit spectrul de beneficiari. De asemenea, a fost extinsă vârsta copiilor beneficiari, care anterior era de până la cinci ani, iar acum este de până la 18 ani. Iar din octombrie anul curent s-au ieftinit cu 40% 160 de denumiri comerciale de medicamente.

Oleg Creciun a punctat printre realizări şi faptul că la începutul lunii septembrie Ministerul Sănătăţii şi-a asumat angajamentul de a reforma Serviciul de Asistenţă Medicală Urgenţă. Urmează a fi continuată dezvoltarea şi punerea în aplicare a sistemului unic integrat cu alte servicii de urgenţă – 112. La fel, este vorba despre dezvoltarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcere. Autorităţile îşi mai propun să reînnoiască parcul de ambulanţe.

Dezbaterile publice „Aspecte sociale ale anului 2016 în viziunea autorităţilor şi a experţilor” este ediţia a 69-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.