Una dintre cele mai vechi şi prestigioase reviste de pe glob va apărea în limba română la Chişinău
https://www.ipn.md/index.php/ro/una-dintre-cele-mai-vechi-si-prestigioase-reviste-de-pe-glob-va-aparea-in-limba--7967_959653.html
Revista „National Geographic”, una dintre cele mai vechi şi prestigioase reviste de pe glob, va apărea, în limba română, şi la Chişinău. Lansarea acesteia a avut loc vineri, 2 iunie.
„Ar fi păcat ca Europa să nu cunoască în continuare cele două mari valori ale Moldovei – natura extraordinară şi oamenii deosebiţi”, a declarat, în cadrul lansării revistei, ministrul de stat al României, Dan Dumitriu. El s-a arătat îngrijorat de faptul că autorităţile centrale de la Chişinău nu promovează aceste mari valori care ar face-o cunoscută departe de hotare, dar şi-a exprimat speranţa că, de acum încolo, europenii vor savura frumuseţea Moldovei prin intermediul revistei „National Geographic”.
Redactorul şef al revistei „National Geographic” din România, Cristian Lascu, susţine că viitoarea publicaţie va fi o prezenţă instructivă permanentă în R. Moldova, după modelul celorlalte 119 ţări ale lumii în care apare. Lansarea revistei, potrivit lui Lascu, se datorează societăţii americane „National Geographic”. La sfârşitul secolului 19, aceasta a fost scutită de impozite, iar banii disponibili au fost direcţionaţi la editarea, din 1888, a unei reviste despre natura, explorările şi realizările ştiinţifice ale Americii. Din anul 1995, revista a depăşit cadrul limbii engleze şi a început să apară în alte 29 de limbi, inclusiv româna. Potrivit lui Cristian Lascu, revista-mamă monitorizează de la Washington toarte ediţiile în alte limbi pentru a păstra valoarea şi prestigiul revistei.
Lansarea revistei „National Geographic” a fost caracterizată de ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale Constantin Mihăilescu drept un laitmotiv al acţiunilor consacrate Zilei mediului, sărbătorită la 5 iunie. Ministrul şi-a mărturisit satisfacţia că revista cu cel mai mare tiraj din lume va fi prezentă şi în R. Moldova, devenind o publicaţie cognitivă pentru viitorii ecologişti şi admiratori ai naturii şi o bază de publicare a cercetărilor ştiinţifice.
Revista „National Geographic” are 100 de milioane de cititori în întreaga lume şi este sponsorul a peste 7500 de proiecte de anvergură, unul dintre ele fiind urmărirea istoriei migratoare a speciei umane.