UN Women Moldova a făcut un progres către asigurarea accesului la servicii juridice calificate pentru supraviețuitoarele violenței în Republica Moldova prin semnarea de noi acorduri de parteneriat cu organizații ale societății civile conduse de femei (OSC). Aceste acorduri au scopul de a îmbunătăți disponibilitatea și calitatea serviciilor de asistență juridică în Nordul, Sudul și UTA Găgăuzia.
Violența în bază de gen (VBG) rămâne o gravă problemă în Republica Moldova, multe supraviețuitoare confruntându-se cu obstacole în accesarea justiției și a protecției juridice. Aproximativ 40% dintre femeile cu vârsta peste 15 ani au fost victime ale violenței fizice și/sau sexuale[1], însă numărul cazurilor raportate rămâne scăzut din cauza stigmatizării și a lipsei de încredere în instituțiile juridice. Atunci când accesează sistemul de justiție, supraviețuitoarele violenței domestice și sexuale sunt adesea revictimizate în interacțiunea lor cu acesta.[2] Prin urmare, asigurarea unor servicii centrate pe supraviețuitoare și sprijinul în procesele juridice sunt esențiale pentru garantarea justiției și protecției acestora.
Acordurile semnate cu OSC-urile Dacia, Ophelia și Biaz Gul se concentrează pe consolidarea capacității instituționale și pe îmbunătățirea furnizării de consiliere juridică și sprijin pentru supraviețuitoarele VBG. Prin aceste parteneriate, mai multe femei vor fi informate despre drepturile lor legale și vor avea acces la asistență juridică calificată pe parcursul procedurilor legale.
Vorbind despre noile parteneriate, Dominika Stojanoska, reprezentanta de țară UN Women Moldova, menționează: „Fiind o agenție care promovează drepturile femeilor și egalitatea de gen, prevenirea și protecția împotriva violenței în bază de gen reprezintă un domeniu important al activității noastre. Adoptarea unei abordări integrate și susținerea tuturor eforturilor de combatere a violenței sunt fundamentale, iar acest lucru nu poate fi realizat fără parteneriate. Inițiativele implementate în cadrul acestor parteneriate sunt esențiale pentru cele care au nevoie de ajutor. Sprijinul psihologic, consilierea și susținerea sunt importante, însă asistența juridică este indispensabilă.”
O provocare majoră pentru femeile care primesc sprijin juridic este faptul că în Republica Moldova există doar 20 de avocați și avocate specializați/te în oferirea de asistență juridică victimelor violenței în familie, în timp ce numărul cazurilor de acest tip s-a dublat din 2022 până în 2023. De asemenea, există o distribuție geografică disproporționată a acestor avocați, 67% dintre ei activând în Chișinău.[3] Prin urmare, activitățile din cadrul acestor parteneriate vor avea loc în Soroca, Cahul, Taraclia, Basarabeasca, precum și în Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești, pentru a asigura accesul la servicii și în afara capitalei.
„Combaterea violenței împotriva femeilor rămâne o prioritate pentru sprijinul acordat de Danemarca Moldovei. Dreptul femeilor la justiție este esențial. Ne mândrim să sprijinim eforturile UN Women de a sensibiliza și de a îmbunătăți accesul la servicii juridice pentru victimele violenței în familie. Parteneriatele cu societatea civilă locală sunt esențiale pentru a depăși bariere. Trebuie să abilităm femeile din întreaga Republică Moldova să își revendice drepturile și să primească justiția și protecția pe care le merită.”, susține Søren Jensen, Ambasadorul Danemarcei în Republica Moldova.
În Soroca și Cahul, până la 300 de femei supraviețuitoare vor primi informații despre drepturile lor și protecția juridică, iar 50 de supraviețuitoare vor beneficia de consiliere juridică calificată pe parcursul investigării și judecării cazurilor, inclusiv a ordinelor de restricție și protecție. În Găgăuzia, Taraclia și Basarabeasca, o echipă mobilă de avocați va oferi asistență juridică primară și calificată, asigurându-se că 100 de supraviețuitoare și persoane vulnerabile, expuse riscului de violență în bază de gen, primesc informații juridice. În plus, 50 de supraviețuitoare din această regiune vor avea acces la reprezentare juridică pe parcursul procesului de justiție.
De asemenea, programele de formare pentru experții paralegali și asistenții sociali vor îmbunătăți calitatea asistenței juridice și vor consolida accesul supraviețuitoarelor la justiție.
Prin sprijinirea extinderii serviciilor juridice existente și introducerea asistenței juridice specializate pentru femeile supraviețuitoare ale violenței, UN Women Moldova continuă să facă progrese semnificative în asigurarea justiției și protecției acestora. Acordurile de parteneriat sunt semnate în cadrul proiectului „Sporirea Leadershipului Femeilor pentru Societăți Reziliente și Pașnice” cu sprijinul financiar al Guvernului Danemarcei.
*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.