logo

UN Women de Ziua internațională a femeilor: Să investim în femei!


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-women-de-ziua-internationala-a-femeilor-sa-investim-7967_1103118.html

Investițiile în femei constituie un imperativ economic, având și o tangență directă cu drepturile omului. Ele le permit femeilor să prospere, contribuind astfel la prosperitatea întregii societăți măsurabilă în termeni financiari. Or în prezent sistemele economice și financiare globale contribuie la perpetuarea inegalității de gen. Astfel, resursele financiare sunt necesare pentru a depăși aceste provocări și pentru a construi o lume care să permită tuturor femeilor să-și realizeze drepturile. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul evenimentului „Să investim în femei: Istorii de abilitare”, organizat de către UN Women. Evenimentul prilejuiește lansarea campaniei dedicate Zilei internaționale a femeilor 2024, transmite IPN.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, a declarat că evenimentul de astăzi lansează o săptămână plină de evenimente pentru a marca Ziua internațională a femeilor. În 2024 – scopul este de a investi în femei și de a accelera progresul. Potrivit ei, Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 5 se referă la egalitatea de gen și anume presupune realizarea egalității de gen și împuternicirea tuturor femeilor și a fetelor.

„Studiile arată că peste 324 de milioane de femei și fete vor trăi în sărăcie până 2030. Femeile petrec de trei ori mai mult timp pentru îngrijirea membrilor familiei. Această activitate este neremunerată și această muncă neremunerată nu este parte a PIB-ului global. Astfel femeile plătesc acest preț prin faptul că au pensii reduse. De aceea, subiectul de anul acesta este „să investim în femei!”. Este un imperativ economic și este o problemă legată de drepturile omului. Acest lucru se întâmplă pentru că inegalitatea de gen încă există. Lumea ar avea nevoie de 360 de miliarde de dolari pentru a atinge aceste obiective de dezvoltare. Asta înseamnă mult, dar dacă luăm în considerare că, costul violenței împotriva femeilor se estimează a fi 1,3 trilioane de dolari, ne dăm seama cât de important este să investim în a acoperi această diferență”, a mai spus Dominika Stojanoska.

Președinta Comisiei parlamentare administrație publică și dezvoltare regională, deputata Larisa Voloh, a menționat că femeile, la fel ca și bărbații, au cu ce contribui la dezvoltarea societății. „Un lucru este sigur – neimplicarea a mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova în procesele de luare a deciziilor, nu înseamnă decât dezechilibru de abordare și soluții unilaterale pentru cele mai importante probleme ale societății. Schimbarea atitudinii pornește în primul rând de la femei. Putem îmbunătăți lucrurile, dacă vom investi în educație, într-o abordare multidimensională și cu siguranță, dacă vom promova cele mai frumoase și cele mai bune exemple de succes”, a spus parlamentara.

Rodica Crudu, secretară de stat a Guvernului, a declarat că investiția în femei nu este doar un gest altruist, ci un imperativ al drepturilor omului și o piatră de temelie pentru construirea unei societăți puternice. „Este dovedit că atunci când femeile sunt abilitate, sunt incluse în procesul de luare a deciziilor, beneficiile se resimt în întreaga comunitate. Participarea egală, atât a femeilor, cât și a bărbaților în procesul decizional este o condiție imperativă pentru o democrație eficace și o bună guvernare”, a notat Rodica Crudu.

Prezent la eveniment, ambasadorul UE în Moldova, Jānis Mažeiks, s-a referit la istoriile de succes ale mai multor femei, care și-au lansat propriile afaceri în diverse domenii, beneficiind de granturi europene. „Aceste istorii ilustrează angajamentul nostru față de un viitor în care fiecare femei și fată poate prospera”, a menționat ambasadorul.

La eveniment au participat femei puternice și determinate, care au beneficiat de diferite programe lansate de UN Women, precum și reprezentanți/reprezentante ai/ale autorităților naționale și locale, sectorului privat, ONG-urilor, organizațiilor internaționale și ONU. Femeile și-au povestit istoriile de abilitare, evidențiind impactul pozitiv al inițiativelor de care au beneficiat, pledând pentru mai multe investiții în femei, subliniind că progresul femeilor aduce beneficii întregii societăți.