logo

Un veteran spune că nu-și poate recupera mașina de 15 ani, fiindu-i blocată la vamă


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-veteran-spune-ca-nu-si-poate-recupera-masina-7967_1073090.html

Nicolae Besedovschi, veteran al Ministerului Afacerilor Interne, susține că, de 15 ani, nu-și poate recupera autovehiculul care i-a fost blocat în vamă. Bărbatul spune că a cumpărat unitatea de transport contractând un credit bancar. În aprilie 2005, când aducea vehiculul din Uniunea Europeană, vameșii i-ar fi cerut mită pentru a-l lăsa să treacă, dar a refuzat să o ofere. Bărbatul spune că, de-a lungul anilor, a bătut pragul instanțelor de judecată și altor instituții de stat pentru a-și face dreptate, însă degeaba.

Într-o conferință de presă la IPN, Nicolae Besedovschi a relatat că, în 2005, la punctul vamal Cahul, vameșii i-au invocat norma legală care interzice importul mașinilor mai vechi de zece ani. Potrivit bărbatului, în momentul importului, nu erau încă împliniți cei zece ani.

Veteranul declară că s-a adresat în instanță, epuizând toate căile de atac. Potrivit lui, printr-o decizie a curții de Apel Chișinău din 2005 și o decizie a Curții Supreme de Justiție din 2006, i-au fost respinse toate probele obținute de la instituțiile de stat precum că automobilul e fabricat în 1995 și au fost admise doar declarațiile verbale ale juriștilor Serviciului Vamal că mijlocul de transport este produs în 1994. În 2013, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție a admis toate probele anterior respinse și au constatat irevocabil că mijlocul de transport are anul de producere 1995.

Când a mers cu decizia la Serviciul Vamal, reprezentanții acestuia au refuzat vămuirea bunului, pe motiv că au aplicat decizia din 2005. „De-a lungul anilor, 15 ani de zile, guvernele se schimbă, miniștrii se schimbă, directorii de la Serviciul Vamal se schimbă, însă problema familiei noastre, bunul nostru, marfa noastră procurată în UE este blocată ilegal la trecerea frontierei de stat, la  Biroul Vamal Cahul, prin acte de corupție”, a spune Nicolae Besedovschi.

În februarie curent, Judecătoria Râșcani a respins o nouă cerere depusă de veteran de chemare în judecată a Serviciului Vamal. O cerere cu privire la discriminare a fost respinsă și în luna martie. „Toate încercările familiei noastre de a ne recupera bunul nostru sunt spulberate de corupția din Guvernul Republicii Moldova și sistemul judecătoresc. Criza economică la familia noastră s-a început în 2005, având la bază corupția funcționarilor de stat și protecționismul fără margini al acestor judecători. Toți sunt indiferenți. Instituțiile de stat menite să lupte cu corupția îmi sugerează că dreptul nostru va fi restabilit numai prin proteste. Nenumăratele proteste organizate de mine și familia mea nu sunt auzite, văzute de guvernanți. Opriți fărădelegile, opriți corupția, respectați principiile supremației dreptului și libertăților fundamentale ale omului!”, a cerut veteranul războiului de la Nistru.

Acesta mai spune că nu are încredere nici în Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că acolo în calitate de grefieri ar fi rudele judecătorilor din Republica Moldova. „Este o iluzie a avocaților Republicii Moldova că CEDO o să facă dreptate”, a constatat Nicolae Besedovschi.

Conferința de presă cu tema: „Corupția de la Serviciul Vamal, susținută de Guvernul Republicii Moldova și protejată de sistemul judecătoresc timp de 15 ani” face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Partenerul proiectului este Uniunea Avocaților din Moldova. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.