logo

Un SRL din capitală, acuzat de evaziune fiscală, iar organele de control – de lipsă de reacție


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-srl-din-capitala-acuzat-de-evaziune-fiscala-iar-7967_1096750.html

Un SRL, care ocupă abuziv un spațiu comercial în centrul capitalei, admite în activitatea sa evaziune fiscală. Mai exact, antreprenorul, care face vânzări zilnice impunătoare, nu are bani pe conturile companiei. Aceasta în condițiile în care, atunci când vine vorba despre o societate cu răspundere limitată, la operarea cu bani în numerar există limite. Avocatul Victor Panțîru spune că, atunci când a mers să procure un produs de la acel antreprenor, a constatat că pe bonul de casă e indicat acest agent economic, iar pe bonul eliberat de terminalul bancar POS apare o altă companie, care și ar încasa banii. Potrivit apărătorului, pe marginea ilegalităților de ordin fiscal au fost sesizate organele de control competente, însă măsuri așa și nu au fost luate.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Victor Panțîru a declarat că administratorul SRL-ului în cauză închiria spațiul de la proprietar, însă după ce a expirat contractul de locațiune, a refuzat să elibereze încăperea. Ajunși într-un litigiu, am solicitat măsuri asiguratorii, iar instanța de judecată a considerat că sunt suficiente temeiuri pentru a pune sechestru pe anumite bunuri, inclusiv conturi bancare ale chiriașului. „Mergând să punem în executare măsura asiguratorie, am constatat că SRL „Congusto”, care are franciza „Star Kebab”pe conturile într-un loc cu vad comercial și care are vânzări zilnice impunătoare, nu are bani pe conturile bancare nu au bani și nu există rulaje”, susține avocatul.

Apărătorul s-a arătat nedumerit de această situație în condițiile în care există prevederi legale care limitează operarea cu bani în numerar când este vorba despre SRL-uri. Există o obligație ca atunci când companiile primesc bani numerar de la cetățeni, să meargă să-i depună în bancă.

„Ne-am întrebat cum este posibil una ca asta? Am mers și am făcut o cumpărătură cu cardul la „Star Kebab”, SRL „Congusto”, din strada Ismail, intersecția cu bulevardul Ștefan cel Mare și am constatat un lucru, după părerea noastră grav. Pe de o parte, pe bonul de casă este indicat că SRL „Congusto” îți prestează serviciu, că a primit o sumă de 100 de lei de la cetățeanul X. Pe de altă parte, terminalul bancar POS îți emite și el un bon, doar că pe el este un alt SRL, cu o altă adresă, de la Ciocana, unde proprietarul SRL „Congusto” Victor Gudima este co-fondator al acelui SRL. Cu alte cuvinte, îți prestează servicii și plătești banii unui alt SRL decât SRL-ul de la care cumperi. Asta este evaziune fiscală curată. Nu este permis nimănui să încaseze banii de la altcineva”, explică Victor Panțîru.

În acest sens a urmat o adresare la Serviciul Fiscal de Stat, prin care s-a solicitat instituirea unui post fiscal la acest SRL. Or, există suspiciuni clare de comiterea evaziunii fiscale și posibil chiar spălare de bani. „Mai deranjant și mai grav este că aduci la cunoștință Serviciului Fiscal de Stat această constatare, care a apropo a fost făcută de nenumărate ori pe un anumit termen și segment de timp. Credeam că poate e o chestie temporară, o greșeală, poate să se întâmple. Dar asta se întâmplă pe parcursul a mai bine de un an”, a spus avocatul. Potrivit lui, deși statul este prejudiciat, organul responsabil nu a intervenit, prezentând un răspuns formal și anume se invocă litigiul care este în proces.

Potrivt avocatului, o altă problemă este că administratorul SRL-ului refuză să elibereze spațiul pe care îl închiria. Aceasta deși contractul de locațiune a expirat, agentului economic i-a fost înmânată o prescripție și deși acesta și-a luat angajament personal să elibereze încăperea încă la mijlocul lunii august 2022. Potrivit lui, de lipsă de reacție au dat dovadă și furnizorii de servicii comunale. De exemplu, principalul furnizor de energie electrică avea încheiat un contrat cu chiriașul în baza contractului de locațiune. Și deși acesta a expirat, contratul de furnizare a energiei electrice nu a fost reziliat. O situație similară e și în cazul furnizorului de apă, care deși a dat curs demersului proprietarului de reziliere a contractului, ulterior a semnat un contract cu chiriașul pentru a-i fi livrate apă cu cisterna. Aceasta în pofida faptului că spațiul, din punct de vedere tehnic, nu este prevăzut pentru o astfel de greutate. „Lipsa apei curente într-un local unde se prestează servicii de alimentare, persoanele mănâncă, lipsa apei curente este un risc de focar de infecție”, spune Victor Panțîru.

Avocatul susține că a fost sesizată Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, dar și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. „Toată lumea răspunde evaziv. Se acoperă cu diferite prevederi și nimeni nu ia vreo atitudine față de abuzul pe care îl admite SRL „Congusto””, a mai declarat Victor Panțîru.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.