Douăsprezece din 50 de companii de stat analizate de către economistul IDIS „Viitorul”, Ion Butmalai, au înregistrat pierderi în anii 2015-2016. Șapte companii au avut o volatilitate a vânzărilor de până la 35%, fapt care creează un risc major stabilității financiare, menționează expertul.
Analiza a inclus întreprinderi de stat unde valoarea activelor depășește 1 milion de lei și statul deține o cotă mai mare de 51%. Douăsprezece din ele au statut de Societate pe Acțiuni, iar 38 sunt Întreprinderi de Stat, transmite IPN. Venitul total din vânzări al companiilor selectate reprezintă aproximativ 40 de miliarde de lei, acestea având în gestiune active în valoare de 74,7 miliarde de lei.
Șapte companii au înregistrat o rentabilitate a capitalului mai mare de 15%, restul în jur de 5% și mai jos. Patru companii au avut o rentabilitate a vânzărilor mai mare de 15%, restul în jur de 5% și mai jos. Iar trei companii au înregistrat o rentabilitate a activelor mai mare de 15%, restul în jur de 5% și mai jos.
În cazul a 17 companii mărimea datoriei depășește profitul anual. De exemplu SA „Air Moldova” are un coeficient de 37.88 profituri anuale pentru a acoperi mărimea datoriei pe care a contractat-o; ÎS Frecvente Radio – 27.85, iar SA „Franzeluța” – 7.81. Conform practicilor internaționale, un indicator mai mare de 4 sau 5 trebuie să bată alarma, fiindcă compania are o probabilitate mică să facă față obligațiilor financiare.