Un raport independent constată domeniile restanţiere în implementarea Planului de Acţiuni UE-RM
https://www.ipn.md/index.php/ro/un-raport-independent-constata-domeniile-restantiere-in-implementarea-planului-d-7965_964165.html
Un raport independent constată că democraţia, supremaţia legii, justiţia, combaterea corupţiei, drepturile fundamentale, reforma economică sunt domenii restanţiere în ceea ce priveşte implementarea Planului de Acţiuni UE-RM.
În cadrul ad-hoc de cooperare şi consultări "Euroforum", iniţiat de Programul Iniţiative Europene al Fundaţiei Soros-Moldova, reprezentanţi ai 13 organizaţii neguvernamentale au elaborat un Raport Independent care vizează rezultatele implementării pe parcursul a doi ani a Planului de Acţiuni UE – RM în cadrul Politicii Europene de Vecinătate.
Raportul Independent se vrea perceput şi în contextul Raportului de Evaluare al Comisiei Europene din 4 decembrie 2006,
structura şi stilul căruia au fost în mare parte păstrate, însă care vine cu concluzii şi recomandări proprii.
Raportul Independent a fost elaborat în ideea de îmbunătăţire a calităţii dezbaterilor pe marginea implementării Planului de Acţiuni, precum şi cu scopul de a contribui la o percepere mai amplă a realităţilor existente în RM de către Comisia Europeana şi statele-membre al UE. Raportul vine cu o serie de recomandări care ar putea fi utilizate pentru viitorul document politic ce va urma
Planului actual.
Autorii raportului consideră că atât constatările cât şi sugestiile făcute au menirea de a îmbunătăţi calitatea dialogului între UE si Moldova, a procesului de reforme democratice şi economice din ţară, depăşind caracterul deseori declarativ în acest domeniu de care dau dovadă autorităţile moldoveneşti.
Raportul se adresează atât persoanelor interesate din
instituţiile europene, autorităţilor moldovene, responsabile de implementarea Planului, cât şi reprezentanţilor societăţii civile, inclusiv mass-media. Raportul poate fi accesat la adresa www.europa.md dar şi pe paginile web ale altor instituţii semnatare.