Un raport al societăţii civile constată că Puterea continuă să utilizeze resursele administrative pentru intimidarea contracandidaţilor
https://www.ipn.md/index.php/ro/un-raport-al-societatii-civile-constata-ca-puterea-continua-sa-utilizeze-resurse-7965_964804.html
Autorităţile continuă să utilizeze pe larg resurse administrative pentru intimidarea concurenţilor electorali. Mai multe partide de opoziţie semnalează nereguli semnificative în modul în care se desfăşoară campania electorală, se arată în cel de-al doilea raport de monitorizare al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din R. Moldova (LADOM) în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte. Raportul a fost făcut public luni, 21 mai, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit directorului LADOM, Paul Strutzescu, perioada de monitorizare 9 – 20 mai s-a manifestat printr-un şir de acţiuni care au servit drept pretext pentru autorităţile centrale şi locale, degrevate din funcţie pe perioada campaniei, să-şi promoveze imaginea politică. În raionul Floreşti, candidatul din partea PCRM a oferit cadouri veteranilor de război, cu ocazia comemorării Zilei Victoriei, specificând că acestea sunt din partea autorităţilor. Cazuri similare s-au înregistrat la Ocniţa, Cimişlia şi în comuna Larga, Briceni.
LADOM îşi exprimă îngrijorarea şi în legătură cu intensificarea cazurilor de intimidare directă a candidaţilor electorali în raioanele de est ale republicii, în special faţă de reţinerea primarului de Corjova şi a unui consilier raional Dubăsari.
Grupul de monitorizare remarcă că, deşi Comisia Electorală Centrală a emis mai multe hotărâri de natură să conducă la corectarea campaniei electorale, autoritatea de reglementare acţionează rezervat, chiar nejustificat în situaţii concrete. „CEC nu dispune de pârghiile necesare pentru a penaliza concurenţii care încalcă legislaţia electorală”, a menţionat Paul Strutzescu.
Următorul raport de monitorizare va fi făcut public la 31 mai.