logo

Un protest antiguvernamental a avut loc la Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-protest-antiguvernamental-a-avut-loc-la-chisinau-7965_1095323.html

Ziua de duminică a fost marcată de un protest antiguvernamental organizat de Mișcarea Națională Pentru Popor, din care fac parte mai multe partide politice, asociații obștești, experți și membri ai societății civile din țară și diasporă. Participanții la manifestație s-au adunat în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” pentru a-i cere Guvernului să achite integral facturile pentru lunile de iarnă. Aceștia au scandat: „Jos guvernarea” și „Nu ne închideți gura cu procuratura” în timpul mitingului, transmite IPN.

La protestul de la Chișinău, potrivit partidului Șor, au participat peste 40 de mii de oameni din mai multe localități, care și-au exprimat nemulțumirea față de actuala guvernare care „a provocat un genocid social”. Oamenii au purtat în mâini o pancartă lungă cu o factură pentru gaze care a arătat că tarifele pentru energie din Moldova sunt cele mai mari din Europa. De asemenea, participanții la miting au adus mai multe haine vechi, pentru a demonstra că nu au bani ca să cumpere îmbrăcăminte, deoarece sunt nevoiți să cheltuie salariul sau pensia pentru facturi.

Membrul Mișcării Naționale Pentru Popor, Marina Tauber, deputat al Fracțiuni Partidului „Șor”, a subliniat că protestul are un caracter pașnic și manifestanții nu vor cădea pradă provocărilor pregătiți de guvernare. „Guvernarea are posibilitatea de a achita facturile, deoarece a primit un miliard de euro de la partenerii externi, iar alte 250 de milioane de euro au fost promise pentru începutul acestui an. Bani sunt, trebuie doar să fie voință politică”, a spus deputatul.

Un alt reprezentant al Mișcării, Tatiana Bordeianu, vicepreședintele Partidului „Acasă Construim Europa”, a venit cu un mesaj în limba engleză destinat inclusiv partenerilor externi al Republicii Moldova, în care a precizat că cetățenii moldoveni au fost condamnați la sărăcie și foame de actuala guvernare. Vicepreședintele formațiunii a declarat că oamenii au venit la protest pentru ca să-și solicite dreptul de a supraviețui și să ceară o guvernare care ar fi preocupată de problemele cătățenilor. „Noi suntem Moldova și cerem să trăim decent în țara noastră”, a scandat Tatiana Bordeianu.

În cadrul întrunirii a fost aprobată o Rezoluție potrivit căreia guvernării i se oferă un termen de șapte zile pentru a da un răspuns la solicitarea cetățenilor de achitare integrală a facturilor pentru perioada rece a anului. „Cerem insistent conducerii țării să plătească integral facturile tuturor cetățenilor pentru gaze, energie electrică și termică pentru cele trei luni de iarnă. Solicităm în mod ultimativ actualelor guvernanți să ofere în timp de șapte zile un răspuns în ceea ce privește doleanțele miilor de oameni care nu mai pot face fața facturilor mari pe întreținere. Îi delegăm pe vorbitorii mitingului să reprezinte interesele cetățenilor și să prezinte conducerii statului și în special Guvernului cerințele formulate în această rezoluție”, se menționează în document.

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a afirmat că protestul organizat este o acțiune „orchestrată”, precizând că Federația Rusă mizează în Republica Moldova pe „politicieni corupți și vulnerabili”. „E un cumul de evenimente. Toate fac parte dintr-un registru, noi îl știm. Problema Federației Ruse este că ei mizează întotdeauna în Republica Moldova pe politicieni corupți și vulnerabili. Ei nu înțeleg că la noi nu este dictatură ca în Federația Rusă. La noi chiar și această grupare organizată are dreptul de a ieși la proteste pașnice, în limitele legii, cu condiția să nu destabilizeze”, a declarat Igor Grosu.

Potrivit organizatorilor, 10 mii de oameni nu au putut să ajungă la protest din cauza „indicațiilor guvernării”. La rândul său, Inspectoratul General al Poliției precizează că cetățenii erau aduși cu transport care nu corespunde normelor tehnice, în pofida anterioarelor incidente când unele autovehicule au luat foc sau au fost implicate în accidente, în timpul transportării participanților la întruniri. Astfel, au fost constatate 91 de nereguli în procesul de transportare a pasagerilor.

Poliția a menționat că organizatorii acțiunii de protest nu au respectat declarația prealabilă cu privire la locația desfășurării întrunirii, schimbându-și locația în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Oamenii legii au intervenit la eliberarea unei benzi de circulație pentru autospecialele cu regim prioritar de circulație, în contextul în care a fost chemată de câteva ori ambulanța, iar medicii nu puteau ajunge la solicitanți. Pe parcursul întrunirii au fost întocmite 42 de procese verbale pentru contravenții ce atentează la ordinea și securitatea publică.