logo

Un pavilion american de filmări a fost inaugurat la centrul Mediacor


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-pavilion-american-de-filmari-a-fost-inaugurat-la-7967_1093327.html

Pavilionul american de filmări „Mediacor American Pavilion” a fost inaugurat la centrul de producții și tehnologii pentru industriile de film și media Mediacor. Spațiul de filmare conține echipamente de ultima generație care vor servi necesităților industriilor creative și de film. Studioul cinematografic a fost construit datorită contribuției financiare a Guvernului SUA în valoare de circa un milion de dolari, transmite IPN.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a menționat că acest pavilion nou reprezintă încă un pas spre extinderea unui sector cheie al economiei și oferă noi oportunități profesionale pentru oameni creativi din Moldova. „Cu acest spațiu nou de filmare care îndeplinește standardele internaționale din industrie, Mediacor a devenit complet echipat pentru a realiza producțiile mediatice din Moldova. Având tehnologii de ultima generație, studenții vor putea acumula cunoștințe necesare pentru a reuși în această industrie. Moldova dispune acum de toate ingredientele potrivite pentru a deveni un lider în sector. Aceasta înseamnă locuri de muncă bine plătite și oportunități mai mari pentru tineri de a rămâne în țară și de a construi ceva durabil”, a afirmat  ambasadorul.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că până acum au fost create câteva centre de dezvoltare a industriilor creative și construirea unui spațiu nou de acest tip deja nu reprezintă o excepție, ci o tendință îmbucurătoare. Construirea centrelor creative contribuie la creșterea potențialului creativ și oferă șansa pentru ca tinerii din Moldova să se poate realiza acasă. „Ne dorim ca aceste proiecte să pună baza creșterii competitivității economice, pentru că industriile creative sunt industrii în dezvoltare continuă care creează locuri de muncă și contribuie la produsul intern brut și, respectiv, trebuie să creăm și noi aceste condiții aici, acasă”, a afirmat președintele.

Ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, a spus că extinderea centrului Mediacor din cadrul Universității de Stat din Moldova va atrage tinerii în domeniul de inovație, cercetare care sunt unele prioritare. Oficialul a punctat că, într-o perioadă scurtă de timp de la fondarea centrului Mediacor, acesta a reușit să devină un spațiu pentru desfășurarea mai multor activități de susținere a tinerilor, studenților, dar și instruiri pentru cei care deja activează în companiile multimedia. „Sunt sigur că acest pavilion va aduce o importanță deosebită pentru atragerea tinerilor în domeniul de cercetare, digital, de inovare care este foarte important”, a adăugat el.

De la 1 septembrie, tinerii din Republica Moldova au posibilitatea să studieze la specialități precum Animație, Game Design și New Media. Noile specialități se regăsesc și la USM. Vasile Braga, directorul executiv al Asociației Companiilor de Creaţie din Republica Moldova, a spus că la momentul actual sunt peste 300 de studenți care vin în fiecare săptămână la cursurile practice care au loc la Mediacor. De aceea acest loc va permite studenților să aibă deja la final de licență o experiență destul de bună pentru a fi angajați direct în câmpul muncii.

Primul centru de producție digital-media din Republica Moldova Mediacor a fost deschis anul trecut datorită parteneriatului dintre Ambasada SUA, Guvernele Suediei, Marii Britanii, Ministerului Educației și Cercetării, Universitatății de Stat din Moldova și Asociației COR. Valoarea parteneriatului este de aproape 3 milioane de dolari.