Un partid extraparlamentar face apel către UE să acorde asistenţă şcolilor moldoveneşti din Transnistria
https://www.ipn.md/index.php/ro/un-partid-extraparlamentar-face-apel-catre-ue-sa-acorde-asistenta-scolilor-moldo-7965_958965.html
Partidului Popular Republican (PPR) a făcut apel către misiunile diplomatice ale ţărilor-membre UE, acreditate la Chişinău şi către OSCE, să acorde asistenţă şcolilor cu predare în grafia latină din Transnistria. Totodată, PPR consideră că Guvernul de la Chişinău nu întreprinde măsurile necesare pentru aplanarea acestei probleme.
Nicolae Andronic, preşedintele PPR a declarat miercuri, 19 aprilie, la o conferinţă de presă că deşi în curând se va încheia anul curent de învăţământ, atât Guvernul R. Moldova, în ansamblu, cât şi Ministerul Educaţiei, în particular, nu a întreprins paşii necesari pentru a evita şi preîntâmpina situaţiile de criză, în care s-ar putea pomeni, în orice moment, şcolile din partea stângă a Nistrului, aflate sub jurisdicţia Chişinăului. Problema celor opt instituţii de învăţământ a rămas în afara preocupărilor Guvernului, dar şi ale altor factori de decizie.
PPR este îngrijorat de faptul că, odată cu începerea următorului an de învăţământ, elevii şi profesorii din şcolile nominalizate ar putea deveni, din nou, o ţintă de răfuială politică în reglările de conturi dintre conducerea de la Chişinău şi cea de la Tiraspol. Din câte cunoaştem, ministerul moldovean de resort nici nu a încercat să includă în categoria problemelor primordiale problema şcolilor nominalizate şi ne putem pomeni, la începerea noului an de studii, cu acţiuni care ar tergiversa demararea unui proces normal de instruire a copiilor, a spus liderul PPR.
În această ordine de idei, Andronic a anunţat despre lansarea unui apel către misiunile diplomatice ale ţărilor-membre ale Uniunii Europene, precum şi către OSCE, în care solicită identificarea unor posibilităţi privind finanţarea plăţilor pentru: arenda localurilor, în care se desfăşoară orele de studii; reparaţia, până la sfârşitul verii, a sediilor; organizarea unei tabere de vară comună pentru copiii din aceste şcoli, precum şi din alte instituţii de învăţământ din stânga Nistrului, elevii din UTA Găgăuz-Yeri şi din şcolile situate în partea dreaptă a Nistrului.
PPR consideră că suportul structurilor europene în rezolvarea problemei date ar putea avea un efect benefic, indiferent de mersul general al soluţionării conflictului transnistrean, a mai declarat Andronic.
Preşedintele PPR s-a mai declarat nemulţumit de modul în care conducerea Moldovei abordează problema transnistreană. Chişinăul oficial nu trebuie să pună în discuţie chestiunea, dacă sunt cei din Transnistria buni, sau nu, dacă trebuie sau nu să plătească arenda pentru localurile, în care elevii îşi fac studiile, a spus Andronic. Problema, în opinia lui, trebuie pusă altfel – de ce conducerea comunistă nu a rezolvat criza transnistreană, aşa cum a promis preşedintele Vladimir Voronin venind la putere. Andronic a mai anunţat că în curând PPR va prezenta propriul program de reglementare a conflictului transnistrean.
Problema şcolilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului a apărut în vara anului 2004, când autorităţile transnistrene au cerut ca acestea să se conformeze planului de studii elaborate la Tiraspol.