Un parteneriat strategic între Moldova şi Rusia are şanse minime de izbândă, APE
https://www.ipn.md/index.php/ro/un-parteneriat-strategic-intre-moldova-si-rusia-are-sanse-minime-7965_997549.html
În pofida premiselor care există pentru stabilirea unui parteneriat strategic moldo-rus, acesta are şanse minime de izbândă. Modernizarea Republicii Moldova după modelul politicii de extindere a UE în Europa Centrală contravine viziunii Moscovei asupra proceselor integraţioniste în regiunea post-sovietică. De fapt ele se exclud reciproc. Declaraţia a fost făcută de către directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, transmite Info-Prim Neo.
Directorul APE susţine că intenţia declarată a Chişinăului de a construi un parteneriat strategic cu Moscova nu este nici credibilă, nici fezabilă, iar spaţiul de manevră de care dispune Moldova în raport cu Federaţia Rusă este extrem de limitat. „Pentru dezvoltarea unor relaţii stabile moldo-ruse se impune elaborarea unei politici realiste, previzibile şi credibile în raport cu Rusia, care ar facilita atingerea obiectivelor noastre strategice de modernizare şi europenizare, dezvoltând parteneriate utilitare cu Moscova pe domenii de interes comun: energie, comerţ, cooperare cultural-umanitară, soluţionarea conflictului transnistrean”, a declarat Victor Chirilă în cadrul unei conferinţe de presă.
Directorul executiv al APE a menţionat mai multe impedimente în calea unui parteneriat strategic între Moldova şi Rusia, dar cel mai important, spune Victor Chirilă, este lipsa interesului din partea Federaţiei Ruse pentru un astfel de parteneriat şi această lipsă de interes va dura până când Moldova va insista pe integrarea europeană. De asemenea, Victor Chirilă consideră că Republica Moldova are o politică fragilă faţă de Federaţia Rusă deoarece guvernanţii urmăresc să nu se mânie cumva ruşii, iar dacă se mânie pe ceva, atunci să iasă cu cât mai puţine pierderi din aceasta.
Confruntarea pe teritoriul Republicii Moldova a celor două proiecte integraţioniste Uniunea Europeană şi Uniunea Eurasiatică este inevitabilă, cu consecinţe imprevizibile. „De fapt această confruntare a şi început. Preludiul ei este anunţul făcut de Vladimir Putin cu privire la crearea Uniunii Eurasiatice. Chiar dacă proiectul este deocamdată vag formulat, iar pentru unii experţi este puţin credibil, semnificaţia sa simbolică nu ar trebui neglijată. Anunţul este, fără îndoială, un semnal transmis nu doar statelor din spaţiul CSI despre intenţiile Rusiei, ci mai ales Uniunii Europene, cu privire la limitele extinderii sale spre est”, a spus directorul APE.
Potrivit lui Victor Chirilă, nu se poate exclude că Rusia va fi, de acum încolo, mult mai incisivă în apărarea sferei sale de „interes privilegiat” în Ucraina şi Moldova, iar presiunile interne şi externe exercitate asupra ambelor state vor creşte.