logo

Un nou test de integritate pentru justiția Republicii Moldova în raport cu agenții economici străini, în vederea evitării unei condamnări la CtEDO cu prejudicii de peste 2 milioane de euro


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-nou-test-de-integritate-pentru-justitia-republicii-moldova-7542_1084716.html

COMUNICAT DE PRESĂ
29 septembrie 2021

Un nou test de integritate pentru justiția Republicii Moldova în raport cu agenții economici străini, în vederea evitării unei condamnări la CtEDO cu prejudicii de peste 2 milioane de euro


O companie din Republica Letonia, cu sediul la Riga, își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu pericolul unui act de injustiție care poate fi comis în instanțele Republicii Moldova în adresa sa și în urma căruia Republica Moldova ar putea pierde mai mult de 2 milioane de euro la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. E vorba de un caz în care compania letonă a fost păgubită de un grup de cumpărători de rea-credință din Republica Moldova, după care a fost păgubită și mai mult în instanța de arbitraj, după care a reușit să obțină o victorie irevocabilă în instanța de apel, ca în prezent să ajungă, cu profundă dezamăgire și indignare, la înțelegerea că irevocabilitatea unui act judecătoresc este o noțiune relativă în condițiile Republicii Moldova.

Investitorul străin îndeamnă presa, în calitate de câine de pază al principiilor democrației și statului de drept, să urmărească acest litigiu, un nou episod al căruia se va derula la
30 septembrie 2021.

Ce s-a întâmplat?

În anul 2016, compania letonă a încheiat un contract pentru vânzarea unei cantități considerabile de fertilizanți cu o companie din Republica Moldova în calitate de Cumpărător și cu fondatorul acesteia în calitate de garant. Cele două companii din Republica Moldova fac parte dintr-un concern (agroholding) condus de de același fondator al Cumpărătorului, care include mai multe afaceri.

Îndeplinindu-și obligațiunile contractuale, investitorul străin a livrat marfă în sumă de circa 578 000 USD și 367 000 EUR. Cu toate că marfa a fost recepționată fără vreo pretenție, Cumpărătorul a achitat doar 125 000,00 USD și 35 000 EUR, adică aproximativ o șesime din suma datorată. În consecință, compania din Republica Letonia a suspendat livrarea unei părți nesemnificative rămase din marfă.

După o serie de negocieri nereușite, în scopul încasării datoriei și a dobânzilor de întârziere, compania letonă s-a adresat la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. În arbitraj, fondatorul Cumpărătorului a invocat că nu este responsabil în niciun fel de obligațiile companiei controlate de către acesta. În același timp, Cumpărătorul a recunoscut că nu a achitat marfa integral, dar a mai invocat și faptul că, din cauza suspendării livrărilor, a suportat prejudicii de circa 1,3 milioane de euro.


O hotărâre arbitrară, o încheiere neîntemeiată

Declarată ulterior ilegală și nefondată, hotărârea Curții de Arbitraj a fost în esență în detrimentul investitorului străin. Hotărârea statua că, deși Vânzătorul are dreptul la încasarea datoriei, acesta nu are dreptul să încaseze dobânzile și penalitățile aferente. Mai mult, potrivit hotărârii arbitrale, Cumpărătorul ar fi suportat un prejudiciu mai mare din cauza suspendării livrărilor unei părți nesemnificative din marfa rămasă. În consecință, arbitrajul a adjudecat 1,3 milioane EUR cu titlu de daune-interese în favoarea Cumpărătorului. După compensarea sumelor admise, compania din Republica Letonia a rămas datoare Cumpărătorului cu circa 624 000 euro!

În speranța reinstituirii dreptății și echității, investitorul străin s-a adresat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Cu toate că investitorul străin a avut speranța legitimă că instanța de judecată va soluționa în mod corect și obiectiv această situație, prima instanță a emis, la 12 martie 2021, o încheiere prin care a refuzat cererea depusă de compania letonă.


Apel irevocabil

Compania din Republica Letonia a atacat cu recurs încheierea din 12 martie 2021 a primei instanțe, invocând toate neregularitățile constatate și riscul creării unui precedent deosebit de periculos pentru un stat care se pretinde a fi unul de drept. Drept urmare, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat, la 22 aprilie 2021, o decizie irevocabilă, prin care a admis recursul, casând integral încheierea din 12 martie și a desființând în parte, în favoarea investitorului străin, hotărârea Curții de Arbitraj.

Așadar, în cele din urmă, instanțele judecătorești din Republica Moldova au făcut dreptate agentului economic străin indus în eroare și prejudiciat de șiretlicurile companiilor din Republica Moldova. Curtea de Apel a constatat, printre altele, că fondatorul Cumpărătorului, în calitate de garant, urma totuși să răspundă pentru obligațiile asumate de compania controlată de către acesta.

Cu toate acestea, recent, ambele companii din Republica Moldova au atacat decizia Curții de Apel Chișinău printr-o cerere de revizuire, care va fi examinată de Curtea de Apel Chișinău la data de
30 septembrie 2021.

„Circumstanțe noi”, șiretlicuri vechi

Companiile revizuente din Republica Moldova susțin că, după pronunțarea Deciziei Curții de Apel din 22 aprilie 2021, aceștia ar fi aflat despre unele circumstanțe noi, chipurile importante pentru soluționarea cauzei. E vorba de o corespondență datată cu anul 2015, care pare să fie creată artificial, cu o companie din același concern.

Nu doar că această corespondență este totalmente irelevantă cauzei. Companiile revizuente nu pot invoca apariția unor circumstanțe noi, din simplul motiv că aceștia au recunoscut în mai multe rânduri, pe parcursul examinării cauzei, despre faptul că știu că în anul 2015 Cumpărătorul și cealaltă companie din concern au negociat cu investitorul străin un alt contract de vânzare-cumpărare.

Așadar, cererea de revizuire pare mai degrabă un apel deghizat, iar așa-zisele noi circumstanțe - un simplu pretext, inventat de trei companii afiliate, pentru a putea invoca temeiul de revizuire prevăzut de art. 449 lit. b) Cod de Procedură Civilă. Faptul depunerii cererii de revizuire, fără vreun temei legal, arată că companiile din Republica Moldova acționează cu rea-credință, fiind gata să recurgă la orice mijloace pentru a evita achitarea datoriei față de compania letonă. De asemenea, acest fapt pune iarăși la îndoială încrederea în justiție a oricărui agent economic străin.


Precedente CtEDO, consecințe nefaste

O potențială soluție ilegală adoptată în baza cererii de revizuire ar putea duce la o nouă condamnare a Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, așa cum a fost în cauza COMPCAR S.R.O. împotriva Slovaciei, unde Curtea a specificat că unul dintre aspectele fundamentale ale statului de drept este principiul securității juridice - atunci când instanțele decid în cele din urmă o problemă, hotărârea lor nu trebuie pusă sub semnul întrebării. Curtea consideră, de asemenea, că revizuirea deciziilor finale și obligatorii trebuie tratată ca un recurs deghizat.

Astfel, instanțele judecătorești din Republica Moldova se află la un punct de cotitură, iar adoptarea unei decizii ilegale ar putea duce la condamnarea Republicii Moldova la CtEDO, cu încasarea unor prejudicii de mai mult de 2 milioane de euro, sumă formată din datoria pe care o are Cumpărătorul față de compania din Republica Letonia, cu dobânzile de întârziere și penalitățile actualizate, precum și din daunele-interese calculate de Curtea de Arbitraj, pe care compania letonă ar putea fi obligată să le plătească în cazul unei decizii ilegale a Curții de Apel Chișinău.

Declarăm cu certitudine că lipsa de încredere în instanțele arbitrale și instanțele judecătorești din Republica Moldova va determina diminuarea investițiilor străine și va reduce drastic raporturile comerciale internaționale, ceea ce va afecta în mod direct întreaga economie a Republicii Moldova.


Ina Balode, reprezentantul companiei letone
Tel: +371 2 9231961; E-mail: balodeina@gmail.com


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.