Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat în ședința de astăzi a Guvernului că o decizie majoră de astăzi vizează noul pachet de ajutor pentru Republica Moldova, adoptat prin ordonanță de urgență, transmite IPN.
„În primul rând, continuăm exportul de energie – măsură esențială pentru supraviețuirea economică a fraților noștri. Astfel planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova, folosind arma energiei, a eșuat”, a declarat Marcel Ciolacu.
Una dintre chestiunile de pe ordinea de zi a executivului de la București este un proiect de ordonanță de urgență ce se referă la piața de energie electrică și gaze naturale. Potrivit proiectului, în cazurile în care Republica Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova în acest sens. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.
În proiectul ordonanței se face trimitere la riscurile persistente, menționându-se că războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și urmările acestuia continuă să afecteze semnificativ securitatea energetică a Republicii Moldova, la care se adaugă și situația impredictibilă din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Al doilea palier de sprijin pentru Republica Moldova este educația ca parte a acordului bilateral.
Este vorba despre un proiect de hotărâre privind acordarea finanțării din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului României, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru proiectul „Reconstrucția capitală a căminului studențesc nr.3 al Universității de Stat B.P. Hasdeu din Cahul”. Acesta a fost propus de Republica Moldova în baza „Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova”.