logo

Un nou bloc de locuit din sectorul Botanica trece la Încălzire Centralizată Autonomă


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-bloc-de-locuit-din-sectorul-botanica-trece-la-7967_1083887.html

Până la începerea sezonului rece, la un bloc de locuit din strada Pandurilor, 62V din Chișinău va fi realizat un proiect de eficiență energetică, care constă în dotarea cu Punct Termic Individual (PTI) și Distribuție pe Orizontală, sistem cunoscut ca și Încălzire Centralizată Autonomă. „Termoelectrica” SA a încheiat în acest sens un parteneriat de colaborare cu „Green City Lab Moldova”, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al întreprinderii, scopul proiectului este creșterea confortului consumatorilor prin modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică pentru încălzire și prepararea apei calde menajere (ACM) din clădire.

Prin acest parteneriat, ne propunem să demonstrăm, încă o dată, eficiența soluției Încălzire Centralizată Autonomă și să promovăm beneficiile pe care le oferă noul sistem de termoficare, a declarat Veaceslav Eni, directorul general al „Termoelectrica”.

Directorul executiv al „Green City Lab Moldova”, Victor Parlicov, spune că proiectul  va demonstra că „investițiile în distribuția orizontală a căldurii în blocurile multietajate din Chișinău sunt nu doar eficiente din punct de vedere energetic, dar și fezabile din punct de vedere financiar – costurile totale pentru consumatori trebuie să fie mai mici decât până la implementarea proiectului!”.

În urma implementării acestui proiect, consumatorii din str. Pandurilor, 62V vor beneficia de servicii moderne de termoficare centralizată cu multiple avantaje: încălzire și apă caldă non-stop, contor propriu la căldură și apă caldă, independență în conectarea/deconectarea căldurii în propria locuință, posibilitatea de reglare a temperaturii în funcție de necesitate, economii la consum de circa 15-30%.

Potrivit parteneriatului, „Termoelectrica” SA își asumă elaborarea proiectului tehnic, montarea și punerea în funcțiune a unui PTI pentru încălzire și prepararea ACM, instalarea contoarelor pentru consumul de energie termică și ACM și montarea coloanelor de energie termică și ACM în casa scării.

De cealaltă parte, „Green City Lab Moldova” își asumă cheltuielile ce țin de executarea lucrărilor de construcție/reconstrucție a sistemului intern de distribuție al agentului termic și ACM din fiecare apartament și interconectarea acestora la coloanele de distribuție din casa scării. Costurile lucrărilor respective vor fi acoperite  din surse financiare ale Proiectului PNUD Moldova „Orașe verzi durabile pentru Moldova” (OVDM).

Până în prezent, 57 de blocuri locative beneficiază de Încălzire Centralizată Autonomă. În prezent „Green City Lab Moldova” implementează trei proiecte demonstrative, finanțate de Proiectul PNUD „Orașe verzi durabile pentru Moldova”. E vorba de eficiența energetică în clădiri multietajate, în parteneriat cu „Termoelectrica” SA, generarea distribuită a energiei electrice regenerabile și colectarea sticlelor de plastic prin intermediul automatelor pentru recuperarea PET-urilor.