logo

Un loc de refugiu în plină iarnă pentru cei care nu au casă


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-loc-de-refugiu-in-plina-iarna-pentru-cei-7967_1109940.html

Pe vreme geroasă, când devine insuportabil să reziști mult timp în exterior, oamenii care nu au un acoperiș deasupra capului își pot găsi refugiu la „Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil”, situat pe stradela Haltei din capitală. Unii vin și pleacă după ce înnoptează la cald, alții rămân câteva zile sau mai mult, dar sunt și din cei pentru care centrul a devenit „Acasă”. Astăzi centrul găzduiește în jur de 75 de oameni, având o capacitate de cazare de 100 de locuri. La nevoie, pot fi găzduite până la 150 de persoane.



Ajutor pentru toți care au nevoie

Directorul centrului, Veaceslav Macovei, a precizat că instituția găzduiește bărbați și femei care au atins majoratul, cea mai mare parte având vârsta de 40-50 de ani. Vin la centru oameni care nu au unde locui, nu sunt angajați în câmpul muncii, nu au ce îmbrăca și ce mânca. Mulți dintre ei nu au acte.

De aproape patru ani, sunt acceptate și persoane cu mobilitate redusă sau chiar imobilizate. Centrul face legătura cu Spitalul nr. 4,  care oferă îngrijiri paliative, pentru a-i spitaliza pe cei care au nevoie.



Deși centrul este în subordinea autorităților municipale din Chișinău, sunt acceptate și peroane din alte localități. Unde este posibil, se poartă discuții cu autoritățile locale și cu serviciile sociale pentru a reintegra persoana în familie.

„Sunt mulți care au casă, dar au plecat, nu au găsit limbaj comun cu membrii familiei”, a precizat Veaceslav Macovei.

Fiecare nou-venit la centru este examinat de medic. Dacă are nevoie de ajutor medical de urgență, este solicitată ambulanța. Cei care rămân în centru fac baie și îmbracă haine curate, care le sunt oferite din stocurile instituției. Persoanele care au nevoie sunt ajutate să-și perfecteze documentele, apoi pot fi înregistrate la medicul de familie.



Asistența socială și medicală

Persoanele rămân, de regulă, în centru câteva luni, timp în care sunt ajutate să revină în familie, să-și găsească un loc de muncă pentru a-și putea controla mai departe independent veniturile. Dar în unele cazuri sederea durează mai mult.  Unii rămân în centru și timp de un an.

Aici au parte de hrană, de trei ori pe zi, li se acordă ajutor medical, asistență juridică și psihologică. Cei care pot munci sunt încurajați să o facă.  



În centru este amenajată și o bibliotecă. Mulți privesc filme pe laptopuri, au telefoane, ascultă muzică.

La centrul vin măicuțele de la Biserica „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat din Moldova și de la Fundația Regina Pacis, care organizează diferite activități. De sărbători, le sunt oferite cadouri. „Le place mult când vine părintele, îi miruiește, le dă câte un colăcel, bomboane”, a menționat Veaceslav Macovei.

Directorul centrului a mai spus că unii devin dependenți de asistența socială și nu vor să revină la o viață independentă. În asemenea situații este convocată o comisie multidisciplinară, care încearcă să găsească soluții pentru fiecare caz în parte. Persoanei îi sunt explicate ce oportunități are și cum le poate atinge.



Donații și proiecte

Bugetul alocat pentru necesitățile centrului în anul curent a constituit aproape șapte milioane  de lei. Banii au fost repartizați pentru remunerarea muncii personalului, pentru energie electrică, gaz, apă, canalizare, servicii de reparații curente etc.

În anul 2025 bugetul va depăși șapte milioane de lei. Veaceslav Macovei a precizat că suma a fost mărită ținând cont de prețurile actuale la energie, subliniind că au fost făcute și economii, dar au fost și donații de la diferite organizații.

Și cetățenii pot face donații. Vestimentație îngrijită, fie și la mâna a doua, lenjerie de pat, dar și alte donații, cu excepția produselor alimentare, pot fi aduse la Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil de pe stradela Haltei, 2, în intervalul orelor 8:00 – 17:00.

Aceste donații vor completa investițiile realizate cu sprijinul municipalității.

Directorul menționează că fost amenajat teritoriul, s-a făcut gardul și reparații în ospătărie, s-a schimbat mobila, a fost reparată camera de dezinfecție. În prezent se lucrează la un proiect european în domeniul energetic, care prevede încălzirea pereților din afară și a acoperișului. În plus, urmează să fie modificat regulamentul pentru a extinde spectrul de  servicii prestate.



Nimeni nu este ajutat fără voie

Persoanele ajung la centru benevol. În instituție sunt plasați doar cei care acceptă ajutorul.  Nu se află sub influența alcoolului sau a drogurilor. Dacă un om este surprins dormind sau zăcând în stradă, sugestia este să se sune la serviciul de urgență „112ˮ.

Veaceslav Macovei nu recomandă persoanelor să aducă pe cont propriu, mai ales forțat, boschetarii la centru pentru că riscă să se confrunte cu un comportament agresiv din partea acestora.

Angajații instituției, în conlucrare cu poliția, efectuează razii prin oraș și caută persoanele fără adăpost. În parteneriat cu Centrul de Sănătate și Dezvoltare Comunitară AFI merg, în teren pentru a depista persoanele care suferă de tuberculoză. Pacienții suspectați că au asemenea afecțiune unt însoțiți organizat la cabinetul medical, unde li se face fluorografie. Celor cu diagnoza confirmată li se administrează tratament.



Milena Macarciuc, IPN