logo

Un laborator performant de determinare a reziduurilor de pesticide s-a deschis la Chişinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-laborator-performant-de-determinare-a-reziduurilor-de-pesticide-s-a-deschis-l-7966_1013890.html

Un laborator de ultimă generaţie de determinare a reziduurilor de pesticide în plante, sol şi produse de origine vegetală a fost inaugurat astăzi, 9 iulie, la Centrul de Carantină, Identificare, Expertize de Arbitraj şi Dezinfectare a Producţiei din Chişinău, transmite IPN.

Directorul general al centrului, Nicanor Cernăuţean, a comunicat că a fost procurat  aparataj, în valoare de 300 de mii de euro, care va permite identificarea până la 250 de tipuri de pesticide. Pentru a folosi utilajul la capacitate maximă este nevoie de achiziţionat şi lichid cromatograf. Fără acesta, pot fi identificate doar 39 de tipuri de pesticide. Testele durează 2 zile.

Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Ion Sula, a spus că laboratoare de determinare a reziduurilor mai sunt în Cahul şi Bălţi, dar nu atât de performante. Urmează să mai fi amenajate şi puncte de inspecţie a produselor vegetale la frontiera ţării, la Giurgiuleşti, Cahul, Leuşeni, Tudora, care vor fi conectate cu laboratorul de la Chişinău.

Guvernul României a alocat 300 de mii de euro pentru dotarea laboratorului. Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a declarat că sprijinul oferit nu se termină aici. România a ajutat Republica Moldova să-şi armonizeze cadrul legislativ din domeniu la legile europene şi s-a implicat în pregătirea specialiştilor. „Este important că alimentele care se vor consuma în Moldova nu vor conţine reziduuri toxice şi ele vor putea fi exportate pe pieţele cu cele mai severe cerinţe, inclusiv piaţa Uniunii Europene”, a spus Marius Lazurca.

„Capacitatea de analiză vine mai aproape de producător, iar producătorii economici vor fi mai competitivi”, a remarcat Vladimir Mânăstireanu, preşedintele Autoritatăţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bucureşti, România. El a declarat că acest laborator este unul din paşii importanţi pe care îi face Moldova pentru alinierea la piaţa europeană.

Regatul Norvegiei va avea o contribuţie de 400 de mii de euro în laboratorul deschis la Centrul de Carantină, Identificare, Expertize de Arbitraj şi Dezinfectare a Producţiei din Chişinău. Din aceşti bani urmează să fie cumpărat lichidul cromatograf necesar pentru funcţionarea noului utilaj.