Un italian cunoaşte mai multe lucruri despre R. Moldova decât mulţi cetăţeni ai acesteia
https://www.ipn.md/index.php/ro/un-italian-cunoaste-mai-multe-lucruri-despre-r-moldova-decat-multi-cetateni-ai-a-7967_961629.html
Unul dintre cei mai informaţi cetăţeni străini despre istoria, cultura, politica, economia, viaţa socială a R. Moldova este italianul Raffaelle Cioffi, cameraman al unei agenţii TV din or. Neapole, Italia. Raffaelle Cioffi a demonstrat acest lucru devenind câştigătorul concursului "Cunoaşte Moldova", desfăşurat de Radio Moldova Internaţional cu ocazia aniversării a 15 ani de independenţă.
Raffaelle Cioffi a fost premiat cu o vizită de 3 zile la Chişinău, la Sărbătoarea naţională a vinului. El a declarat reporterului Info-Prim Neo că a participat la concurs, fiind tentat să afle cât mai multe despre una din ţările cu rădăcini latine, care nu este prea cunoscută în lume. Cu acest scop, el a citit tot ce a găsit pe Internet despre R. Moldova, site-ul www.azi.md fiind unul din cele care l-au ajutat cel mai mult. Informaţiile acumulate din toate domeniile l-au ajutat să răspundă la zecile de întrebări din cele 14 etape ale concursului şi să-şi îmbogăţească cunoştinţele despre Moldova. Raffaelle Cioffi spune că după ce a studiat atât de mult despre acest pământ latin, se simte aici ca acasă.
Oaspetele italian a menţionat că lumea la Chişinău este frumoasă, în special fetele; că centrul Chişinăului este îngrijit, dar străzile adiacente l-au dezamăgit; că Festivalul vinului este o sărbătoare binevenită, dar nu în centrul capitalei; că va veni în Moldova ori de câte ori va avea acest prilej. Deocamdată, însă, doreşte să mai viziteze Orheiul Vechi şi mănăstirea Curchi.
Pentru vastele cunoştinţe despre R. Moldova demonstrate în cadrul concursului, Raffaelle Cioffi a fost premiat şi cu o Diplomă a Companiei „Teleradio-Moldova”.
La începutul anului 1995, Radio Moldova Internaţional a organizat pentru prima dată concursul cu genericul „Moldova: istorie şi actualitate. Concursul s-a desfăşurat în 10 etape, iar întrebările au vizat cele mai diverse domenii: istorie, geografie, literatură, cultură, religie, sport ş. a.
Câştigătorul acelei ediţii a concursului a devenit francezul Rene Devanne din Paris, în vârstă de 56 de ani, specialist contabil aflat la acel moment în şomaj. Devanne a câştigat detaşat concursul dând dovadă de foarte bune cunoştinţe despre Moldova. La 16 ani, după ce a aflat că bunicul său era descendent din România, s-a decis să studieze limba română la Şcoala de limbi orientale din Paris.
Atunci, după 8 zile petrecute în Moldova, Rene Devanne a scris: „S-a scurs deja o săptămână de când m-am întors în ţara mea natală, după ce am vizitat cu cea mai mare bucurie şi satisfacţie, partea răsăriteană a Daciei, adică patria dacilor liberi”.