logo

Un investitor spune că riscă să-i fie demolată construcția în baza unei decizii ilegale


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-investitor-spune-ca-risca-sa-i-fie-demolata-7967_1105697.html

Ghenadie Bîlba, investitor, spune că riscă să-i fie demolată construcția în baza unei decizii ilegale emise în baza unor falsuri și sub presiunea unor persoane influente. Construcția se află în strada Spartacus, 129 din municipiul Chișinău. Investitorul afirmă că a avut din start toate actele necesare pentru edificarea construcției, care a și fost dată în exploatare. Deși a obținut câștig de cauză în două litigii, fiind emise două hotărâri irevocabile de către Curtea Supremă de Justiție, într-un alt proces instanța de fond a dispus demolarea construcției, iar instanța de apel a emis în lipsa sa o decizie definitivă de demolare a construcției.

Într-o conferință de presă la IPN, Ghenadie Bîlba a declarat că a decis să facă o investiție acasă, în Republica Moldova. A procurat un lot de pământ și, pentru a nu avea probleme cu vecinii, s-a apropiat de ei să le ceară învoirea lor pentru construcție. Majoritatea și-au dat acordul, o singură persoană a refuzat. „Buga Elena, ea mi-a spus că pentru ca să dea acordul eu trebuie să procur casa cumătrului ei la preț triplu. E clar că am refuzat”, povestește investitorul.

A mers la Primărie, unde i s-a spus că, dacă se ferește de hotar la o distanță de 2,4-3 metri, atunci nu are nevoie de acordul vecinilor. Așa și a făcut, a obținut certificatul de urbanism, autorizația de construcție, s-a făcut proiectul și a început construcția. „Faptul a supărat-o pe doamna Buga. Imediat au început plângerile în toate instanțele și mi-a spus că nu știu cu cine m-am legat. Peste un timp, m-a sunat nepotul doamnei Buga, care s-a prezentat ca procuror și s-a numit domnul Alexei. El mi-a spus că nu o să pot să continui construcția dacă din partea ei nu scot balcoanele. M-au chemat la Inspecția în construcții, unde mi s-a spus practic același lucru. Am fost nevoit să fac schimbări în proiect. Iarăși proiectul s-a coordonat, am primit altă autorizație de construcție și speram că întrebarea este rezolvată. Însă doamna Buga nu a încetat să scrie în toate instanțele, dar începuse hărțuiala și în instanțele de judecată”, susține Ghenadie Bîlba.

Din 2018 și până în 2022 au fost zeci de ședințe de judecată și aceasta pentru că femeia a contestat autorizația de construcție. S-a ajuns la CSJ, unde reclamantei i-a fost dat refuz de cauză. „Mai departe doamna Buga m-a atacat pe mine personal ca să opresc construcția și să o demolez. Iarăși au fost multe ședințe de judecată, s-a ajuns la CSJ și tot i-au dat refuz de cauză”, a precizat proprietarul construcției.

Până la urmă, construcția a fost finalizată și dată în exploatare. „Însă doamna Buga nu s-a liniștit. Dacă nu a reușit pe cale legală, a început să folosească o altă metodă, adică nu în zadar mi-a spus că nu știu cu cine m-am legat. Doamna Buga, având legături în organele de stat supreme, a folosit aceste legături. S-a început cu aceea că doamna Buga a scris o scrisoare în Parlament, Guvern, Președinție, la Centrul Național Anticorupție, precum că este o construcție neautorizată, că a fost construită pe liniile roșii, că e mai mare cotul etc. Am fost invitat la CNA, au fost verificate actele și nu s-a constatat vreo încălcare”, susține Ghenadie Bîlba.

Potrivit lui, au urmat alte intimidări, inclusiv de la pretura de sector i s-a spus despre o scrisoare parvenită de la Inspecția în construcții pentru emiterea unui proces verbal de demolare a construcției. A efectuat o expertiză independentă, însă când a mers cu ea, procesul fuseseră emis, după cum afirmase și semnatarul, sub presiuni. Dat fiind faptul că s-a operat cu date falsificate, a sperat că instanța îi va face dreptate. „Am observat deodată că este o judecată la comandă. Doamna Buga și avocatul Mocanu se simțeau liberi, Buga putea să vorbească fără permisiunea judecătoarei. O dădea pe judecătoare la socoteală”. „Se vedea că judecata este făcută la comandă. Ei știau dinainte hotărârea judecății”, a declarat proprietarul construcției.

„Foarte mult timp dosarul nu a fost transmis la instanța de apel. Se vede că până au aranjat tot. Și, fără prezența mea, au emis o hotărâre definitivă de demolare a construcției. Deci, iese așa că, după ce vine un ordin de sus, nu știu de la care, de acum drepturile omului, legislația, hotărârile de judecată – toate sunt aruncate la urnă”, a mai spus Ghenadie Bîlba.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.