Un expert străin susţine că sistemul GSP+ oferit Moldovei de către Uniunea Europeană nu este foarte avantajos
https://www.ipn.md/index.php/ro/un-expert-strain-sustine-ca-sistemul-gsp-oferit-moldovei-de-7966_959839.html
Sistemul general de preferinţe GSP+ oferit de către Uniunea Europeană R. Moldova este de scurtă durată şi nu oferă foarte multe avantaje, consideră economistul diplomat german, Hans-Jurgen Muller. În acelaşi timp, oficialităţile moldovene îl prezintă drept una din condiţiile cele mai atractive pentru investitorii străini.
Expertul german a declarat pentru Info-Prim Neo că pentru anumite state acest sistem preferenţial este cu adevărat atractiv pentru investitori. De regulă, acesta se referă mai mult la produsele ieftine şi puţin solicitate, cum ar fi produsele textile sau metalele foarte simple, şi mai puţin la cele scumpe.
Totodată, sursa citată a menţionat că unele facilităţi sunt valabile doar pentru anumite cantităţi de produse, iar în cazul în care volumul acestora depăşeşte nivelul stabilit, exportatorii nu pot beneficia de facilităţile sistemului GSP+. La fel, potrivit diplomatului, acest sistem presupune un control foarte riguros al certificatelor de origine, astfel încât nu fiecare poate avea acces la aceste favorizări.
„Nu este clar cât timp va mai putea beneficia R. Moldova de aceste preferinţe, chiar dacă sunt prevăzute până în 2015, deoarece la fiecare 3 ani se efectuează un control pentru a testa nivelul de dezvoltare al ţărilor beneficiare şi oricând pot interveni schimbări”, a afirmat Hans-Jurgen Muller.
În opinia lui, aceste facilităţi sunt binevenite, dar antreprenorii nu trebuie să se bazeze pe ele şi pe ideea că acestea vor fi valabile o perioadă lungă de timp. Economistul sugerează întreprinzătorilor să lucreze foarte mult asupra calităţii, astfel încât să nu depindă de acest sistem preferenţial.
Potrivit expertului, investitorii străini vor fi cu adevărat entuziasmaţi doar atunci când R. Moldova va reuşi să semneze un tratat de asociere cu Uniunea Europeană, care va putea oferi întreprinzătorilor facilităţi pe o durată mai îndelungată.
Sistemul preferenţial GSP+ a fost obţinut de către RM la 1 ianuarie 2006 şi presupune că 7200 de poziţii marfare pot fi exportate spre ţările UE la taxa zero. Totodată, potrivit oficialităţilor moldovene, RM se află la o etapă avansată de negocieri pentru obţinerea unui comerţ asimetric, datorită căruia, începând cu 1 ianuarie 2007, ar putea obţine accesul liber pe piaţa UE la toată gama de mărfuri produse în RM. Aceasta însemnă că mărfurile moldoveneşti pot fi exportate fără taxe vamale atât pe pieţele din vest, cât şi din est. În opinia viceministrului Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, asemenea posibilităţi de export nu oferă investitorilor străini nici o ţară din Europa şi nici chiar din lume.