Un expert al Consiliului Europei susţine că finanţarea partidelor politice din fonduri publice nu va rezolva problema corupţiei politice
https://www.ipn.md/index.php/ro/un-expert-al-consiliului-europei-sustine-ca-finantarea-partidelor-politice-din-f-7965_964850.html
Prin adoptarea Legii privind partidele politice, R. Moldova se va alătura majorităţii ţărilor europene care se oferă să acorde susţinere financiare partidelor politice, fapt care reprezintă o evoluţie pozitivă, cu toate că fondurile publice nu vor rezolva nicidecum problema corupţiei politice, a declarat miercuri, 23 mai, Marcin Walecki, expert al Consiliului Europei în cadrul Conferinţei „Promovarea transparenţei şi responsabilităţii partidelor politice în R. Moldova”.
Expertul a mai declarat că pe lângă adoptarea acestei legi sunt necesare măsuri foarte stricte de control extern şi intern, precum şi auditul finanţelor partidelor politice. În alte ţări a durat foarte mult stabilirea unui audit a finanţelor publice şi de aceea nimeni nu se aşteaptă ca R. Moldova să înfăptuiască acest lucru foarte repede. Totuşi, implementarea legii este un punct de pornire foarte bun pentru a combate corupţia politică, iar CoE va lucra foarte mult asupra implementării ei, a mai spus Walecki.
Potrivit vicespicherului Iurie Roşca, în cadrul discuţiilor cu experţii străini a fost abordată şi chestiunea privind necesitatea menţinerii
normei obligatorii de cinci mii de membri a unui partid. Potrivit sursei citate, pentru ca un partid politic să beneficieze de minimă finanţare din partea bugetului de stat, este nevoie să atragă un număr suficient de simpatii sau voturi la nivel naţional şi local. Roşca şi-a exprimat încrederea că până la finele acestei sesiuni se va reuşi sistematizarea tuturor propunerilor şi sugestiilor, astfel ca legea să fie adoptată în lectura a doua.
Preşedintele comisiei parlamentare de profil, Vladimir Ţurcan, a declarat că o altă chestiune de principiu vizează finanţarea partidelor nereprezentate în parlament. Răspunsul experţilor a fost afirmativ în acest caz, urmând să fie dezbătute şi alte chestiuni, cum ar fi finanţarea partidelor de către cetăţenii străini, sau posibilitatea cetăţenilor străini de a deveni membri ai partidelor din RM. Autorii proiectului de lege dezagreează aceste idei, cel puţin la etapa actuală.
Suma de bani din bugetul de stat care va fi alocată anual pentru finanţarea partidelor politice constituie 0,05 % din acumulările în bugetul de stat preconizate pentru anul bugetar respectiv. Potrivit proiectului, o jumătate din suma respectivă va fi distribuită partidelor politice proporţional cu numărul de mandate obţinute la alegerile parlamentare şi validate la momentul constituirii noii legislaturi a Parlamentului, care au întrunit următoarele condiţii: au fost înregistrate de Comisia Electorală Centrală în calitate de concurenţi electorali; au depăşit pragul electoral; s-au organizat în fracţiuni parlamentare legal constituite. Cealaltă parte din bani se va distribui partidelor politice proporţional cu numărul de voturi obţinute la alegerile locale generale, cu condiţia că acestea au acumulat nu mai puţin de 20 mandate în organele reprezentative ale unităţilor teritorial-administrative de nivelul doi. Se presupune că aceste prevederi ale legislaţiei vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2008.