logo

Un eventual referendum pe tema integrării europene poate favoriza PDM, chiar dacă va eșua, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-eventual-referendum-pe-tema-integrarii-europene-poate-favoriza-pdm-7978_1044827.html

Lipsit de posibilitatea de a importa imagine pozitivă din relaționarea directă cu UE, după recenta răcire a dialogului, Partidul Democrat folosește introducerea vectorului european în Constituție drept generator de asociere cu UE, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol analitic pentru Agenția IPN.

În opinia lui, motivația guvernării de a exploata acest dosar este diversă și se focusează pe multiple aspecte electorale.

În primul rând, crede politologul, integrarea europeană însumează atât idei cât și experiențe pozitive, cu care segmente largi din societate se asociază automat și în mod benevol. El amintește că ultimele sondaje indică o revitalizare a predispoziției europene în rândul moldovenilor. De aceea, Dionis Cenușa opinează că guvernarea nu face altceva decât să valorifice un bun politic gratuit, pe care alte partide nu pot sau nu vor să îl capitalizeze în același fel.

Al doilea lucru, explicat de către politolog, ține de dorința PDM de a diminua prezența opoziției, în care UE are încredere, în viitorul legislativ. Dacă Curtea Constituțională va permite derularea plebiscitului în ziua alegerilor, contrar actualei interdicții de 60 de zile înainte și după alegerilor, atunci guvernarea va reuși să impună opoziției pro-UE o situația dilematică dificilă, explică Dionis Cenușă.

Pe de o parte, opoziția va fi atentă cu boicotarea referendumului după exemplul celui pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă (din noiembrie 2017), deoarece poate demobiliza participarea electoratului la alegeri, desfășurate concomitent cu referendumul, anticipează politologul. Iar, pe de altă parte, el crede că liderii opoziției vor fi nevoiți să promoveze participarea activă la vot, ceea ce indirect poate contribui la succesul referendumului.

În alt treilea rând, involuntar, partidele care se opun guvernării sunt nevoite să se distanțeze de retorica pro-europeană, preluată cu forța de către PDM și partenerii săi, comentează Dionis Cenușa. Forțele politice pro-UE nici anterior nu au fost capabile să absoarbă tot potențialul pro-european al electoratului, subliniază politologul.

Din cauza acțiunilor Democraților, noi grupuri de electorat fie își vor neutraliza preferințele geopolitice, fie se vor abține de la politica activă, deoarece niciun partid nu îmbrățișează aspirațiile europene în mod autentic și exhaustiv, concluzionează politologul.