logo

Un copil accidentat la grădiniţă de cărămizile unui perete şubred


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-copil-accidentat-la-gradinita-de-caramizile-unui-perete-subred-7967_1021229.html

Un copil de 5 ani din satul Sturzovca, raionul Glodeni, a fost internat de urgenţă, accidentat la grădiniţă de câteva cărămizi căzute dintr-un perete şubred. Băiatul a necesitat asistenţă chirurgicală.

Cărămizile s-au prăbuşit din peretele construit chiar la intrarea în grădiniţă, în timp ce copilul era gata să intre. Incidentul s-a petrecut sub ochii mamei care îşi adusese copilul la grădiniţă. Peretele a cedat în momentul în care o altă femeie s-a sprijinit de acesta.

Copilul a fost transportat pentru acordarea asistenţei medicale în Departamentul de urgenţă din cadrul Spitalului Clinic municipal Bălţi. ”Copilul a suferit un traumatism cranio-cerebral închis, comoţie cerebrală, contuzie severă şi plăgi în regiunea capului”, a declarat pentru INP şeful Secţiei chirurgie, Anatol Bernic.

Anatol Bernic a declarat că este de datoria administraţiile instituţiilor preşcolare să asigure securitatea copiilor, verificând minuţios spaţiul în care ei îşi petrec timpul şi dispozitivele la care se joacă,  iar în perimetrul casei – să facă acest lucru părinţii. Având în vedere numărul mare de accidente a căror victime ajung copiii mici, medicul a atras că verificarea spaţiului pus la dispoziţia copiilor mici înseamnă înlăturarea obiectelor care pot cădea peste copil, se pot sparge la cădere sau cu care copilul se poate tăia sau înţepa. De asemenea, este indicat ca toate obiectele grele să fie fixate bine, iar construcţiile - verificate de specialişti.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, traumele şi otrăvirile sunt una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor până la 5 ani. În 2014, 43 de copii de această vârstă au murit din cauza traumatismelor, otrăvirilor şi arsurilor. De 6 ani, Proiectul REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova), în colaborare cu autorităţile, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”. Informaţii despre cum poate fi protejat copilul în diferite situaţii pot fi găsite şi pe site-ul www.parinti.md.