logo

Un copil a ajuns în stare de pre-comă la spital din cauza neatenţiei părintelui


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-copil-a-ajuns-in-stare-de-pre-coma-la-spital-din-cauza-neatentiei-parintelui-7967_1016835.html

Un copil de trei ani din municipiul Chişinău a fost internat de urgenţă în Secţia Reanimare a Institutului Mamei şi Copilului după ce a înghiţit câteva pastile prescrise mamei sale, care au fost uitate pe masa din bucătărie. Copilul a fost adus în stare de pre-comă, ambulanţa fiind chemată atunci când copilului i s-a făcut rău. Dacă părinţii ar fi apelat mai târziu la medic sau dacă ar fi recurs la automedicaţie, se putea ajunge la comă gravă, susţine şefa Secţiei reanimare somatică a Institutului Mamei şi Copilului, Ana Oglindă.

Medicul a declarat pentru IPN că mama copilului urmează un tratament neurologic, care conţine inclusiv Clonazepam, un anticonvulsivant puternic. După ce şi-a administrat medicamentele, femeia le-a uitat pe masa din bucătărie, iar copilul, lăsat fără supraveghere câteva clipe, a luat câteva pastile şi le-a înghiţit. Ana Oglindă a spus că băiatul va rămâne câteva zile internat pentru supraveghere şi tratament.

Anul trecut, o fetiţă de 4 ani a decedat de insuficienţă hepatică cauzată de o doză prea mare de pastile. Pentru a preveni astfel de cazuri părinţii trebuie să ţină medicamentele în locuri inaccesibile pentru copii, cel mai bine în magazii încuiate. Medicul a recomandat adulţilor să supravegheze permanent copiii, pentru că de multe ori un moment de neatenţie le poate pune viaţa în pericol. Pastilele sunt foarte atractive pentru copii, fiind de diferite culori şi semănând cu dulciurile. Copiii se refac foarte greu în urma intoxicaţiilor medicamentoase, ajungându-se şi la cazuri de deces.

În cazuri de intoxicaţie medicamentoasă, dar şi în alte cazuri de otrăviri, este important ca părinţii să reacţioneze prompt şi să solicite de urgenţă ajutorul medical. În cazul copiilor de vârstă fragedă, aceştia vor fi urgent transportaţi la spital. În alte cazuri, poate fi consultat în prealabil specialistul de la Serviciul TOXAPEL – 022.555.220. Acest serviciu acordă asistenţă medicală telefonică părinţilor şi cadrelor medicale privind primul ajutor în cazul intoxicaţiilor la copii.

Mai multe informaţii despre cum poate fi protejat copilul pot fi găsite pe site-ul www.parinti.md, şi urmărind acţiunile desfăşurate în campaniile de informare pentru prevenirea accidentelor cu implicarea copiilor din cadrul proiectului REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova). Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.