logo

Un Centru de intervenție timpurie a fost inaugurat la Criuleni


https://www.ipn.md/index.php/ro/un-centru-de-interventie-timpurie-a-fost-inaugurat-la-7967_1071459.html

Primul Centru de intervenție timpurie din estul Republicii Moldova a fost deschis la Criuleni. O echipă de specialiști va asigura prevenirea riscurilor de dezvoltare a copiilor de la 0 la trei ani, prin asigurarea familiilor cu servicii gratuite. Astfel, în raionul Criuleni există tot spectrul de servicii sociale orientate spre asistența copiilor cu necesități speciale sau în situații de risc, transmite IPN.

În cadrul Centrului Lăstărel activează un medic pediatru, neurolog, kinetoterapeut, psiholog, psihopedagog, asistent social etc. Anual, aici vor putea beneficia de asistență, consiliere și intervenția specialiștilor peste 120 de familii din raioanele Criuleni și Dubăsari, care întâlnesc dificultăți în dezvoltarea copiilor lor. Este vorba de 30 de copii care s-au născut cu tulburări de dezvoltare și 50 de copii cu risc de apariție a tulburărilor de dezvoltare.

Crearea și dotarea Centrului a avut loc în cadrul unui proiect cofinanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova. Solicitată de IPN, Daniela Leahu, directoare de proiect la Fundație, a spus că în cadrul Centrului activează șapte specialiști. Acesta se află în incinta Centrului Medicilor de familie din orașul Criuleni, acolo unde apare și primul contact al familiilor care au la îngrijire copii cu probleme în dezvoltare, cu medicii, asistenții medicali. Astfel de centre sunt trei în țară, în Chișinău, Bălți și Criuleni.

„Dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie prezintă o necesitate stringentă din cauza accesului redus la acest tip de servicii la nivel local. Pentru a asigura calitatea acestor servicii, am pus accentul pe parteneriatul creat între societatea civilă și autoritățile publice locale, parteneriat care va asigura și durabilitatea serviciilor”, a declarat Daniela Leahu la inaugurarea Centrului.

Valoarea grantului oferit de donatori pentru crearea și dotarea Centrului a fost de peste 48 de mii de euro. Consiliul Raional Criuleni a contribuit cu 300 de mii lei. Centrul de Sănătate Criuleni a alocat peste 50 de mii de lei pentru lucrările de consolidare a acoperișului și amenajare interioară. Aproape 80 de mii de lei au fost colectați de către Asociația „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” în baza desemnărilor procentuale.

Crearea și dotarea Centrului face parte din activitățile proiectului „Acces la serviciile de intervenție timpurie”, implementat de AO „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” din resursele acordate de UE în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” cofinanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.